NOS Nieuws

Cillessen opnieuw schlemiel bij pijnlijke nederlaag NEC tegen Heerenveen

Bekijk de samenvatting van NEC-Heerenveen

SC Heerenveen heeft met veel fortuin een belangrijke 3-2 overwinning geboekt bij NEC. De Nijmegenaren waren beter, maar lieten zich uiteindelijk in de slotfase aftroeven met een negatieve hoofdrol voor Jasper Cillessen.

NEC-trainer Rogier Meijer sprak voorafgaand over nog "vier finales" in de strijd om plek acht, die recht geeft op play-offvoetbal. Een meevaller voor Meijer was de terugkeer van Oussama Tannane - dit seizoen belangrijk door veel goals en assists - van een hamstringblessure.

De creatieve spelmaker liet zich in het begin van het duel direct gelden door een vrije trap rakelings langs het doel van Heereveen-doelman Xavier Mous te schieten.

Thom Haye viert zijn schitterende vrije trap

Diezelfde Tannane liet zichzelf tien minuten later aftroeven op het middenveld, waarna Heerenveen een vrije trap kreeg vlak buiten het zestienmetergebied. Specialist Thom Haye zag zijn kans schoon en liet NEC-goalie Cillessen op schitterende wijze kansloos.

Ondanks de tegentreffer bleef NEC een veldoverwicht houden. Tien minuten voor rust kreeg Tannane een vrije trap nadat Landry Dimata onreglementair naar de grond gehaald werd. Doelman Mous werkte de zwabberbal met veel moeite langs het doel.

Uit de corner die volgde was het wel raak. Tannane bracht de bal in en via het hoofd van Iván Márquez kon Magnus Mattsson makkelijk de gelijkmaker binnenschieten.

NEC beter uit de kleedkamer

NEC voetbalde in de tweede helft vrolijk verder, terwijl Heerenveen - dat de laatste weken matig presteert - bijna niets meer in te brengen had. De Nijmegenaren deden dat inmiddels zonder Tannane, want hij werd er na een uur spelen uitgehaald. De spelmaker oogde niet helemaal okselfris meer, maar baalde van de wissel.

De vreugde in Nijmegen was snel terug, want Dimata zette NEC vlak erna op voorsprong. Een voorzet van Souffian El Karouani - die deze week aangaf te vertrekken aan het einde van het seizoen - werd knap binnengelopen door de spits. Na de goal had NEC nog meerdere kansen op 3-1.

Sydney van Hooijdonk maakt gelijkmaker

Stukje bij beetje hervond Heerenveen zich daarna. Cillessen werd steeds vaker op de proef gesteld.

De goalie hield eerst Mats Köhlert knap van scoren af en redde daarna een listige vrije trap van Thom Haye. Tien minuten voor tijd was Cillessen echter kansloos toen Sydney van Hooijdonk - topscorer van de eredivisie - op aangeven van Osame Sahraoui scoorde.

Meijer over Cilessen: ‘Grote fout, zo kijkt hij er zelf ook naar’

En waar Cillessen in eerste instantie nog ontzettend belangrijk was, kon hij vlak voor het ingaan van de blessuretijd wel door de grond zakken. Hij schatte een mislukt schot van Antoine Colassin verkeerd in. Cillessen dacht dat de bal over de achterlijn zou gaan, maar niets bleek minder waar: de bal stuiterde binnen via de paal.

Opnieuw een fikse domper dus voor NEC, en vooral voor Cillessen, die eerder ook tegen Vitesse al opviel door verschillende blunders. En dat terwijl de doelman aan het begin van het seizoen veel punten gepakt heeft voor de Nijmegenaren.

"Het was een grote fout, zo kijkt hij er zelf ook naar", sprak NEC-trainer Rogier Meijer, die het na afloop opnam voor zijn keeper. "Als je als doelman een fout maakt, is het direct dodelijk. Volgens mij hebben wij namelijk drie kansen gemist op 3-1."