Een woedende Prigozjin in een video waarin hij klaagt over het gebrek aan munitie
NOS NieuwsAangepast

Woeste baas van Wagner-huurlingenleger: we trekken ons terug uit Bachmoet

De leider van het Russische Wagner-huurlingenleger zegt zijn troepen terug te trekken uit Bachmoet, de stad in het oosten van Oekraïne waar al maanden om wordt gevochten. Woensdag worden de posities van de Wagner-commando's overgedragen aan het Russische leger, zegt een withete Jevgeni Prigozjin in een video. Hij is woedend op de Russische legerleiding, omdat hij vindt dat zijn troepen veel te weinig munitie krijgen.

"Mijn jongens zullen niet langer nutteloze en ongerechtvaardigde verliezen lijden in Bachmoet", zegt Prigozjin in de video, gericht aan de legerleiding. "Als u, vanwege uw kleinzielige jaloezie, het Russische volk de overwinning van de inname van Bachmoet niet wilt geven, dan is dat uw probleem."

Komende woensdag is het 10 mei, de dag na Ruslands belangrijkste feestdag, 9 mei, als de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd. Prigozjin wil op die dag nog laten zien waartoe de troepen in staat zijn. Na de feestdag wil hij zijn troepen terugtrekken, "om onze wonden te likken", zegt hij.

Of Prigozjin het dit keer ook echt meent, is overigens niet duidelijk. Hij heeft in het verleden vaker in razernij gedreigd om zijn troepen terug te trekken, omdat zijn manschappen sneuvelen doordat er te weinig munitie wordt geleverd. Vorige week dreigde hij er ook al mee, maar die verklaring trok hij later weer in, omdat het naar eigen zeggen "een grap" was.

Wagner probeert sinds vorige zomer Bachmoet in handen te krijgen. De stad heeft voor zowel Oekraïense als Russische troepen een grote symbolische betekenis gekregen vanwege de intensiteit en de duur van de gevechten in het gebied.

De huurlingen van Wagner vechten er samen met het Russische leger. Drie weken geleden zei Wagner-leider Prigozjin nog dat zijn mannen meer dan 80 procent van de stad hadden veroverd. Maar het Oekraïense leger houdt stand en Prigozjin is steeds bozer geworden over wat hij omschrijft als een gebrek aan steun van de Russische legerleiding. Het Kremlin besloot vorige week daarop een onderminister te ontslaan, die verantwoordelijk was voor de bevoorrading van het leger.

De stap heeft de woede bij Prigozjin klaarblijkelijk niet bekoeld. Eerder vandaag verscheen een andere video, waarin hij te zien is naast de lijken van tientallen gesneuvelde Wagner-strijders.

"Sjojgoe, Gerasimov, waar is verdomme de munitie?", schreeuwt Prigozjin naar de Russische minister van Defensie Sjojgoe en legerchef Gerasimov:

Wagner-hoofd woedend op legerleiding: "Waar is verdomme de munitie?"

Het Kremlin weigert commentaar te geven op de nieuwste video van de Wagner-leider. "We hebben dit natuurlijk in de media gezien", zegt woordvoerder Peskov. "Maar ik kan er geen commentaar op geven omdat het over het verloop van de speciale militaire operatie gaat."

Wie is Prigozjin en wat doet zijn huurlingenleger? Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp maakte eerder deze video over Prigozjin en Wagner:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl