Topscorer Victor Osimhen viert de titel met de fans
NOS Voetbal

Eerste landstitel sinds 1990 (en Maradona) zorgt voor volksfeest in Napels

Geen van de toonaangevende voetbalsteden in Italië snakte al zo lang naar een kampioenschap als Napels. Maar na 33 jaar is het eindelijk weer zover.

Napoli heeft voor de derde keer in zijn turbulente clubgeschiedenis - na 1987 en 1990 - beslag gelegd op die felbegeerde scudetto door in het noordoosten van Italië bij Udinese een punt te pakken: 1-1.

Stand in de Serie A

De vroege 1-0 van Sandi Lovric leek aanvankelijk roet in het eten te gooien. De Napolitanen, die afgelopen zondag tegen Salernitana (1-1) ook al een teleurstelling te verwerken kregen, toonden echter veerkracht.

De gelijkmaker van Victor Osimhen kort na rust, zijn 22ste treffer van het seizoen, zorgde namelijk voor een vreugde-explosie in Udine en een dikke 800 kilometer verderop in het zuiden.

Na het laatste fluitsignaal barstte het volksfeest helemaal los. In Udine bestormden Napoli-supporters massaal het veld, waarbij er ook jacht werd gemaakt op de tenues van spelers. Onder anderen middenvelder Piotr Zielinski ondervond dat aan den lijve.

Al maanden werd er afgeteld naar het verlossende kampioenschap, waarbij plots de zenuwen leken op te spelen. Er werden de laatste weken onnodig punten gemorst, zoals afgelopen zondag, en in de Champions League werd ondanks de suprematie in de Serie A over twee wedstrijden verloren van AC Milan.

Dit kampioenschap is ook de eerste titel voor de Napolitanen zonder volksheld Diego Armando Maradona. In 1987 en 1990 was het Argentijnse fenomeen zelf nog voetballer, daarna werd hij de bekendste supporter. Tot zijn dood, in 2020. Sindsdien draagt het stadion de naam van Maradona.

Anno 2023 zijn de heldenrollen weggelegd voor mannen als Osimhen, ex-Ajacied Stanislav Lobotka en Khvicha Kvaratskhelia. Maar vooral de teamgeest is indrukwekkend.

  • Reuters
    Ontlading in Napels

Terwijl de minuten verstreken in Udine kleurde alles in en rond Napels blauwer en blauwer, in aanloop naar de festiviteiten in het zuiden van Italië.

Het uitverkochte eigen stadion, met grote videoschermen, barstte uit zijn voegen en de straten liepen vol voor een chaos van jewelste.

Voor het eerst zonder Maradona, maar wel op de plek waar zijn geest het nadrukkelijkst voortleeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl