Kersvers MVP Joel Embiid keek geblesseerd toe hij zijn Sixers afrekenden met Boston Celtics.
NOS Sport

Embiid beste basketballer in NBA, James voor het eerst sinds 2003 zonder stem

De NBA is het podium van de supersterren, van de schreeuwende reclames en de gillende fans. Ver weg van die spotlights, in een kleurloze besprekingsruimte in een hotel in Boston, kreeg een van die supersterren te horen dat hij is uitgeroepen tot de beste van allemaal.

Met tranen op de wangen en zijn hoofd tussen zijn knieën verwerkte Joel Embiid het grote nieuws. Op dat moment wist de Kameroense sterspeler van Philadelphia 76ers al dat hij vannacht vanwege een onwillige knie niet in actie zou komen in het playoff-duel met Boston Celtics.

Ploeggenoot James Harden (MVP in 2018) stond als eerste op om Embiid in zijn brede schouders te knijpen. Voor de rest van de ploeg was dat het sein om zich te laten horen: "MVP! MVP! MVP!".

De Most Valuable Player wordt verkozen door een panel van sportjournalisten en geldt voor de prestaties in het reguliere seizoen. Elke stemgerechtigde journalist maakt een topvijf, waarbij de nummer een tien punten en de nummer vijf een punt krijgt.

Voor velen was Embiid vorig jaar al favoriet voor de eretitel, maar toen ging die eer voor het tweede jaar op rij naar de Serviër Nikola Jokic. Dit jaar kon de NBA niet om de 127 kilo zware, 2,13 meter lange center van Philadelphia 76ers heen.

Na de Nigeriaan Hakeem Olajuwon (1994) is Embiid de tweede Afrikaanse basketballer die tot de beste in de NBA is uitgeroepen.

Het seizoen kan voor Embiid nog mooier worden, want met zijn club maakt hij nog alle kans op de NBA-titel. Zelfs zonder de grote ster staan de Sixers hun mannetje.

Zo zag Embiid vannacht vanaf de bank hoe het eerste duel in de tweede ronde in en tegen Boston werd gewonnen met 119-115.

De spotlights stonden vannacht vooral op San Francisco, waar de twee grootste sterren van de NBA het tegen elkaar opnamen. Toch was niet Stephen Curry (2x MVP, 2x kampioen) of LeBron James (4x MVP, 4x kampioen) de grootste blikvanger in het eerste duel in de serie tussen titelverdediger Golden State Warriors en Los Angeles Lakers.

Die eer viel toe aan Anthony Davis, op positieve en negatieve wijze. De power forward had met 30 punten en 23 rebounds een hoofdrol in de zege (117-112). Maar ook zorgde hij voor het meest curieuze moment van de dag,

Nadat een schot van Stephen Curry op de ring was gekomen, tikte hij de bal in eigen basket.

Lachend vervolgde Davis het duel en twaalf tellen later dunkte hij de Lakers weer op voorsprong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl