NOS Sport

Atypische Jokic schrijft basketbalgeschiedenis met duizelingwekkende NBA-cijfers

2.000 punten, 1.000 rebounds en 500 assists. Nikola Jokic is de eerste NBA-basketballer die deze aantallen in één seizoen bij elkaar heeft gegooid. Hij bereikte deze mijlpaal in de met 122-109 gewonnen wedstrijd van Denver Nuggets tegen Memphis Grizzlies.

Jokic gooit zich geschiedenisboeken in tegen Memphis Grizzlies

Met de zege legden de Nuggets beslag op het laatste rechtstreekse ticket voor de play-offs. Hét moment van de avond was echter het 31ste punt van Jokic, die daarmee zijn 2.000ste punt van het seizoen maakte.

Zelfs grootheden als Michael Jordan, Magic Johnson, LeBron James en Kobe Bryant kwamen daar in hun carrière niet aan. NBA-legende Wilt Chamberlain kwam eind jaren zestig nog het dichtstbij, bij hem stokte de teller op 1.992 punten.

Het feit dat Jokic uitblinkt in punten, assists én rebounds toont aan hoe veelzijdig hij is.

Op nul begonnen

De Servische Jokic speelt sinds 2015 voor de Nuggets. Hij maakte een opmerkelijke opmars in de NBA. Jokic komt namelijk van heel ver. Bij zijn draft in 2014 was hij een onbekende speler. Die drafts (selectiemoment waarop spelers vastgelegd kunnen worden door profteams) worden live uitgezonden en door miljoenen basketbalfans bekeken.

De uitverkiezing van Jokic werd zo onbeduidend geacht dat de regie wegschakelde toen hij eindelijk werd verkozen en een reclame van Pizza Hut vertoonde.

Jokic in actie voor de Denver Nuggets

In zijn eerste seizoen bij de Nuggets had Jokic het behoorlijk moeilijk. Het niveauverschil tussen de Servische competitie en de NBA bleek enorm. Maar langzaam maar zeker begon men ook in Amerika te zien dat die boomlange center toch iets bijzonders had.

Atypische speler

De meeste spelers met het fysiek van Jokic - met zijn 211 centimeter is hij extreem lang - moeten het hebben van rebounds. Vaak zijn zij wat minder bewegelijk en creatief. Dat verklaart ook waarom NBA-volgers Jokic aanvankelijk niet in het vizier hadden. Maar de Serviër verraste vriend en vijand met zijn handige dribbels en stijlvolle passing.

Ondanks zijn lengte bleek hij wendbaar en dominant aanwezig in het spel.

Jokic groeide uit tot sleutelspeler voor de Nuggets. Aan het eind van vorig seizoen kwam voor hem de ultieme beloning. Hij werd als eerste speler van de Nuggets en als derde Europeaan ooit verkozen tot MVP (Most Valuable Player), de beste speler van het reguliere NBA-seizoen.

'The Joker'

Toch bleven sommige NBA-fans nog steeds sceptisch. Jokic werd de slechtste MVP uit de NBA-historie genoemd. In Amerika moet hij zich nog altijd bewijzen. In thuisland Servië valt dat mee. Daar is hij een absolute volksheld, van hetzelfde kaliber als tennisser Novak Djokovic.

Jokic reageert wel eens snedig op kritiek, maar vaker houdt hij het luchtig. Zijn bijnaam luidt 'The Joker', die hij verwierf met gekke bekken, TikTok-dansjes en grappen.

Ook dit seizoen is Jokic een kanshebber om tot MVP te worden verkozen. Met onder anderen Kevin Durant en Joel Embiid is daar wel fikse concurrentie voor. De reguliere competitie duurt nog twee wedstrijden. Op 16 april beginnen de play-offs van de NBA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl