Zwaarbewapende agenten bij een inval in München
NOS NieuwsAangepast

Europese actie tegen maffiaorganisatie 'ndrangheta, 'grootste operatie ooit'

De politie heeft in heel Europa een operatie uitgevoerd tegen de 'ndrangheta, een van de grootste en machtigste maffiaorganisaties ter wereld. Daarbij zijn ruim 150 arrestaties verricht. Twee mensen stonden op de Europese lijst van meest gezochte criminelen.

Ze worden verdacht van onder meer witwassen, belastingontduiking, fraude en wapen- en drugshandel. De drugs werden vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa verscheept. De winst werd witgewassen via bijvoorbeeld vastgoed, restaurants, hotels, supermarkten en wasstraten.

Volgens de Belgische justitie is het de grootste operatie tegen de 'ndrangheta ooit. Onderschepte berichten via de versleutelde berichtendienst SkyECC waren volgens het Federaal Parket in Brussel een belangrijk element in het onderzoek.

108 arrestaties in Italië

In Italië zijn volgens de autoriteiten 108 mensen opgepakt, de meeste van hen in de zuidelijke regio Calabrië, waar de 'ndrangheta vandaan komt. Bij de acties werden ruim 1400 agenten ingezet.

In Duitsland lag het zwaartepunt van de politieactie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. Daar zijn meer dan vijftig huizen, appartementen, kantoren en bedrijfspanden doorzocht. Achttien mensen zijn daar opgepakt.

In Rijnland-Palts zijn tien mensen aangehouden en in Beieren vier. Ook in Thüringen waren doorzoekingen. De autoriteiten in Rijnland-Palts zeggen dat de maffia een stevige slag is toegebracht met deze operatie.

"Er is geen plek voor de georganiseerde misdaad in Europa, en er is voor hen zeker geen plaats in Rijnland-Palts", zegt deelstaatminister Ebling.

Drugshandel

In België viel de politie binnen op 25 plaatsen. Dat gebeurde onder meer in Genk, Maasmechelen en Hasselt. Er zijn dertien mensen meegenomen voor verhoor, meldt het Federaal Parket. Ook zijn vier dure auto's, diverse wapens en 60.000 euro cash geld in beslag genomen.

In Brazilië, Frankrijk, Panama, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje kwam de politie vanochtend ook in actie, maar het is nog niet duidelijk of in die landen arrestaties zijn verricht.

De actie is gehouden samen met de Europese politieorganisatie Europol. De Nederlandse politie is niet betrokken geweest, melden het Openbaar Ministerie en de landelijke politie.

Vrijdag werd in Italië al een van de meest gezochte criminelen opgepakt, Pasquale Bonavota, een kopstuk van de 'ndrangheta. De maffiaorganisatie bestaat uit talrijke clans en verdient al tientallen jaren miljarden aan de handel in drugs. Volgens Eurojust is de 'ndrangheta verantwoordelijk voor een groot deel van de Europese cocaïnehandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl