Dominik Szoboszlai (l) en Dani Olmo vieren de 0-3

Geen bekerfinale voor Flekken en Freiburg na pijnlijke nederlaag tegen RB Leipzig

Het is Freiburg niet gelukt opnieuw de finale van het Duitse bekertoernooi te halen. RB Leipzig - dat vorig jaar de beker won door in de eindstrijd Freiburg te verslaan - was dit jaar in de halve finales al te sterk. Veel te sterk.

De bezoekers wonnen verrassend met ruime cijfers (5-1), met een hoofdrol voor aanvaller Dani Olmo die scoorde en drie assists afleverde.

Freiburg-trainer Christian Streich, die aan zijn twaalfde seizoen als hoofdcoach bezig is, sprak voorafgaand over een 'uitzonderlijke situatie'. De club zit namelijk in de lift. Waar Freiburg seizoenenlang middenmoter was, staat de ploeg nu vierde (gedeeld derde) in de Bundesliga en ligt het halen van Champions League-voetbal binnen handbereik. Zelfs RB Leipzig (vijfde) moet Freiburg voor zich dulden.

Dinsdagavond - tijdens de halve finale in de DFB-Pokal - was daar helemaal niets van te zien. Binnen een kwartier zag Streich, die regelmatig in woede uitbarstte langs de lijn, dat de Nederlandse keeper Mark Flekken al twee keer gepasseerd was.

Ontketende Olmo

Olmo kopte na dertien minuten een afgemeten voorzet van Marcel Halstenberg binnen. Nog geen twee minuten later verdubbelde Leipzig, dat profiteerde van balverlies van de Freiburgers, de score via Benjamin Henrichs. Hij verzilverde een sierlijke pass van Olmo.

Mark Flekken baalt van weer een tegendoelpunt

Freiburg voerde een wisseling door, maar kon nog steeds geen vuist maken tegen Leipzig (en in het bijzonder Olmo). De Spaanse aanvaller was ongrijpbaar en assisteerde nog voor rust Dominik Szoboszlai en Christopher Nkunku die respectievelijk de derde en vierde treffer maakten.

Rode kaart

Ook in het begin van de tweede helft kon Freiburg weinig uitrichten. Leipzig trok zich terug en koesterde de 4-0 voorsprong. Na een rode kaart van Leipzig-verdediger Joško Gvardiol, hij trok een doorgebroken speler naar beneden, kreeg Freiburg het laatste half uur meer ruimte.

Dat leidde zowaar tot een treffer een kwartier voor tijd. Een panklare voorzet van Roland Sallai werd binnengekopt door spits Michael Gregoritsch. Ondanks het doelpunt bleef een spannende slotfase uit. Sterker nog: vlak voor het eindsignaal benutte Szoboszlai nog een strafschop: 5-1.

Komend weekend staan Freiburg en Leipzig opnieuw tegenover elkaar, dan is de vierde (of zelfs derde) plek in de competitie de inzet.