Voor de laatste keer werd naar de kisten gezocht
NOS Nieuws

Geen nazischat gevonden in Ommeren, zoektocht definitief beëindigd

In Ommeren in Gelderland is geen nazischat gevonden. De Historische Kring Kesteren en omstreken heeft vanochtend gegraven op de laatste plekken die nog in aanmerking kwamen. De gemeente Buren had daarvoor toestemming gegeven. De plekken waren aangewezen door een historicus. In dit gebied is de zoektocht naar de schat nu definitief beëindigd.

Er zouden vier kisten met juwelen en horloges in Ommeren verstopt liggen. Die zouden daar in 1944 zijn begraven door Duitse soldaten. Dat kwam aan het licht toen in januari een oude, geschetste landkaart openbaar werd gemaakt door het Nationaal Archief. Daarop stonden aanwijzingen voor de schat.

Kluisjes met kostbaarheden

In augustus 1944 werd een bank in Arnhem door een bom getroffen. Daarbij kwam de inhoud van een groot aantal kluisjes vrij. Duitse soldaten stopten toen hun zakken vol met kostbaarheden, die ze later bij Ommeren in kisten zouden hebben begraven.

Na de bekendmaking in januari ontstond een ware jacht op de vermeende schat, die miljoenen waard zou zijn. De gemeente verbood het schatzoeken, maar dat weerhield mensen er niet van om met metaaldetectoren en spaden op zoek te gaan.

In het verleden is al eens naar de kisten gezocht. In 1947 deed de Centrale Vermogens Opsporingsdienst dat. Maar er is indertijd niet gearchiveerd waar precies is gezocht. Het wordt niet uitgesloten dat de kisten nog tijdens de bezetting al zijn opgegraven.

Speurder Guido: 'Niet de uitslag die ik zou willen zien'

De teleurstelling valt mee, ze had zich erop ingesteld, zegt Joke Honders van de Historische Kring Kesteren en omstreken. "We maken er een boekje van en dan is het klaar."

Honders durft niet te zeggen of er daadwerkelijk geen schat begraven ligt in Ommeren. "De soldaat die dat kaartje gemaakt heeft, kan zich natuurlijk in zijn gedachten een heel andere plek voorgesteld hebben dan het in werkelijkheid was."

Het mysterie is niet opgelost. "Dat is zeker ook heel mooi. Het is net als het Monster van Loch Ness, dat is ook nooit gevonden, daar kun je het mee vergelijken. De schat is niet gevonden, maar we kunnen er in ieder geval een mooi verhaal omheen maken."

De zoektocht in Ommeren is ten einde, maar de zoektocht naar de schat niet, zegt Honders. "De vraag blijft waar die mee naartoe is genomen."

'Dit was het'

Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren, waar Ommeren onder valt, heeft zich hard gemaakt voor het onderzoek. "Dit was het", zegt hij. De gemeente heeft het onderzoek gefinancierd omdat het door een gespecialiseerd bureau werd gedaan in samenwerking met de VU in Amsterdam. "Om echt aan te tonen of het er wel of niet is, op plaatsen die aannemelijk zijn en die zijn nu onderzocht."

Neven hoopt dat er nu geen mensen meer komen zoeken. "Ook voor de mensen hier, want het was niet leuk wat er gebeurde toen de kaart bekend raakte. Mensen gingen op andermans terrein een gat van anderhalve meter graven. Dat is niet fijn, dus mensen werden dat wel zat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl