Verplaatste en verlengde Vuelta dwingt tot keuzes: 'Hopen dat het goed uitpakt'
Anne van Eijk
Anne van Eijk
De Vuelta Femenina, oftewel de Ronde van Spanje voor vrouwen, is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een grote ronde in het vrouwenwielrennen. Of eigenlijk "een grotere ronde", volgens Ellen van Dijk. "Want het is natuurlijk nog niet te vergelijken met de mannenvariant."
Vijf jaar geleden won Van Dijk, die momenteel vanwege haar zwangerschap even niet meer koerst, de Vuelta. "Maar dat is niet meer te vergelijken met nu. Toen was het een etappekoersje, nu is het totaal anders."
Toen Van Dijk de Vuelta Femenina op haar naam schreef, bestond de koers namelijk uit twee etappes: een ploegentijdrit en een vlakke rit met start en finish in Madrid. De rensters die vandaag aan de start staan, zijn er niet met twee dagen vanaf. Zij krijgen voor het eerst zeven ritten voor de kiezen in de Spaanse ronde.
Stappen gemaakt
Van Dijk vindt dat de ronde "wel stappen heeft gemaakt". "Er zit van alles in: ploegentijdrit, vlakke ritten, heuvels, bergen... Het is een afwisselende ronde. Wat mij betreft maken ze het nog langer", lacht de regerend wereldkampioene tijdrijden. "Maar het moet wel te doen blijven voor de rensters natuurlijk."
En het wordt al zwaar genoeg om na een druk voorjaar weer helemaal opgeladen aan de start te staan voor de Vuelta. "Normaal gesproken wordt er na de voorjaarsklassiekers een rust- of trainingsperiode ingelast", weet Van Dijk. "Nu merk je dat de ploegen hun voorjaar toch iets anders hebben ingedeeld."
Dat bevestigt Danny Stam, ploegleider bij SD Worx. "Er zijn rensters die wat geskipt hebben in het voorjaar, zodat die zich echt op de maanden april en mei konden voorbereiden. We hopen dat dat goed gaat uitpakken."
Met Demi Vollering, de vrouw in vorm, maakt SD Worx natuurlijk aanspraak op de eindzege in Spanje. Maar, zo benadrukt Stam meerdere keren, de Vuelta is geen hoofddoel dit seizoen.
"We gaan hem rijden omdat we ook een aantal jonge meiden hebben die we een kans willen geven om aan zulke dingen te ruiken en ervaring op te doen voor grotere rondes. Daar is de Vuelta perfect voor, denk ik."
Groeit extreem snel
Stam snapt echter ook heel goed dat enkele grote ploegen, als UNO-X, Fenix-Deceuninck en AG Insurance-Soudal Quick-Step, de ronde overslaan. "Het geeft natuurlijk wel een beetje aan, wat we al vaker roepen, dat het extreem snel groeit allemaal. Maar of we daar wel helemaal klaar voor zijn, is de volgende vraag."
"Je kan gewoon niet met veertien rensters vanaf februari tot en met oktober op het hoogste niveau acteren. Daar zal op een gegeven moment een gat in vallen", legt de oud-renner uit.
"Er zijn te veel wedstrijden voor het aantal rensters in een ploeg", ziet ook de 36-jarige Van Dijk. Een vrouwenploeg in het wielrennen bestaat uit maximaal vijftien rensters. "Elke ploeg worstelt daarmee en wordt daardoor gedwongen keuzes te maken. Het dwingt tot specialisatie en periodiseren."
Maar daar zitten, volgens Van Dijk, niet alleen maar slechte kanten aan. "Het is ook wel goed. Dat doen de mannen natuurlijk ook. Bij de mannen zie je zelden dat iemand de drie grote rondes rijdt en ook nog tijdens alle drie die rondes in topvorm is."
Vorm Vollering
Bij SD Worx hopen ze in elk geval dat Vollering haar vorm van het klassiekerseizoen nog even vasthoudt tot in Spanje. "We moeten kijken hoe ze zich houdt in de Vuelta. Als ze haar vorm door kan trekken, heb je zomaar kans dat daar een goed klassement uitrolt."
Van Dijk houdt niet alleen rekening met Vollering, maar sluit ook alleskunner Annemiek van Vleuten zeker niet uit voor de eindzege in de Vuelta. De 40-jarige wereldkampioene, die bezig is aan haar laatste seizoen, zei na de Waalse Pijl nog dat ze niet de vorm heeft die ze zou willen. "Maar als iemand weet hoe je een etappekoers rijdt, dan is zij het wel."