2021: Ellen van Dijk komt gehavend over de streep in Roubaix
NOS Wielrennen

Ook zonder zwangere Van Dijk gaat Trek-Segafredo voor drie uit drie in Roubaix

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport in Roubaix

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport in Roubaix

Sommige vragen stel je jezelf liever niet. En als het dan toch door je hoofd schiet, gebeurt dat meestal uit wanhoop. "Waarom doen mensen dit?"

Wielrenster Ellen van Dijk ging in 2021 tijdens de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen vier keer onderuit, reed daarna door op een kromme fiets, smakte in de finale hard op de kasseien en kwam besmeurd en gebutst over de finish.

Vandaar de vraag: waarom?

"Het was echt de hel. Ik heb 'm uitgereden, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Ik heb maandenlang last gehad van een hersenschudding door die laatste val", zegt ze in aanloop naar de editie van vandaag, die ze niet rijdt vanwege haar zwangerschap.

Twee edities, twee zeges

In 2022 was er voor Van Dijk nauwelijks nog sprake van een hel in de Hel van het Noorden. "De omstandigheden waren top. Het ging supergoed en ik dacht: dit kan ik, koersen op de macht."

De overeenkomst tussen de uiteenlopende herinneringen: beide keren won een ploeggenote van Van Dijk bij Trek-Segafredo. In 2021 was het de Britse Lizzie Deignan, vorig jaar Elisa Longo Borghini uit Italië, mede dankzij afstoppend werk van Van Dijk in de achtervolging.

Twee edities, twee overwinningen voor Trek in Roubaix, toeval is het zeker niet, zegt zowel Van Dijk als Deignan. "Je voelt soms in een team dat een wedstrijd extra leeft. Bij SD-Worx is dat de Ronde van Vlaanderen", ervaart Van Dijk. "Bij Trek is het Parijs-Roubaix."

"Er hangt een speciale sfeer omheen, het hele jaar wordt erover gesproken. Ploegleider Ina-Yoko Teutenberg doet niks liever dan heel de dag over kasseien rijden en verkennen. De mannen zijn er net zo mee bezig, dat werkt aanstekelijk."

Puzzeltocht naar ideale fiets

Deignan: "Alle monumenten zijn belangrijk, maar er is iets bijzonders aan deze wedstrijd. Dat heeft natuurlijk ook met de sponsor te maken."

Fietsenfabrikant Trek wil zich in Roubaix op z'n paasbest presenteren. Renster en fabrikant draaien in de maanden richting Roubaix aan allerlei knopjes op zoek naar de ideale fiets voor de kasseienklassieker.

Twee edities, twee zeges: vrouwenploeg Trek-Segafredo nog ongeslagen in Roubaix

"Als ik op onze aerodynamische fiets over de kasseien rijd, stuiter ik alle kanten op", zegt Van Dijk. "Maar zit ik op onze kasseienfiets, is het alsof ik op een sofa zit. Veel comfortabeler, alle schokken worden gedempt."

Maar er is meer om uit te dokteren. Want: hoe breed zijn je banden, rijd je tubeless of 'ouderwets' met binnen- en buitenbanden? Met hoeveel luchtdruk in de banden? En wat voor wielen kies je?

Zwangerschap

Allemaal vragen waar Van Dijk en Deignan zich de afgelopen tijd niet echt mee bezig hoefden te houden. Beiden moeten Parijs-Roubaix dit jaar laten schieten. Deignan keert binnenkort terug in het peloton na haar tweede zwangerschap, Van Dijk is in verwachting van haar eerste kind.

"In september ben ik uitgerekend, de vraag is hoe fit ik volgend jaar april ben", kijkt Van Dijk vooruit naar Parijs-Roubaix 2024. Net als haar Britse ploeggenote wil ze na de bevalling doorgaan als profrenster.

De twee spraken er vaak over. Deignan: "Ik ken Ellen al sinds mijn juniorentijd, we zijn heel vaak kamergenoten. Ik wist van haar kinderwens en ze heeft mij altijd heel erg aangemoedigd."

Brand koestert keien Roubaix, maar: 'Was verschrikkelijk slecht bij verkenning'

Deignan werd in 2018 voor het eerst moeder. Ze keerde terug, won onder meer Roubaix en beviel afgelopen najaar van haar tweede kind. "Toen ik nadacht over een tweede, steunde Ellen me. Dat gaf vertrouwen, daar ben ik haar dankbaar voor. Ik hoop dat zij ook vertrouwen put uit mijn ervaringen."

"Lizzie is een inspiratie voor mij", bevestigt Van Dijk. "Ik zie dat de ploeg haar heel erg steunt, dat is voor mij ook een teken. Ik hoef niet de keuze te maken tussen stoppen of kinderen krijgen. Dat is überhaupt een goede ontwikkeling in het vrouwenwielrennen."

Deignan: "Alles lijkt onmogelijk totdat het gebeurt. Ik had rolmodellen in andere sporten en ben nu zelf een soort voorbeeld geworden. Maar het is ook maar net hoe je omgeving erin staat."

Steun van haar oma (90)

"Mijn opa was altijd veel thuis, verantwoordelijkheid delen was niet zo gek voor mij als het voor anderen misschien was."

"Toen ik mijn oma van 90 vertelde van mijn tweede zwangerschap vroeg ze hoe mijn carrière er verder uit zou zien, in plaats van dat ze meteen vroeg wanneer ik zou stoppen. Dat helpt."

De belangrijkste tip van ervaringsdeskundige Deignan voor Van Dijk als ze terugkeert: focus je op je eigen verwachtingen. "Ellen hoeft niks te bewijzen, ze is al een van de succesvolste rensters van het peloton."

"Ik vind het vooral heel leuk dat ze wil terugkeren. Ik ken haar als een van de meest professionele en gedisciplineerde rensters van het peloton. Klaar om moeder te worden, maar nog niet klaar om te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl