NOS Nieuws

Tunesië nieuwe hub voor migranten, smokkelaars als Ibrahim in middelpunt

Tunesië is het belangrijkste vertrekpunt geworden voor migranten die naar de Europese Unie willen. Van alle migranten die de eerste maanden aankwamen in Italië, stapten meer dan 13.000 in Tunesië op een boot: ruim tien keer meer dan vorig jaar.

Het betekent gouden tijden voor smokkelaars die de migranten helpen de Middellandse Zee over te steken. De NOS sprak met iemand die erover kan meepraten: 'Ibrahim', die alleen anoniem wil vertellen hoe de smokkelaars te werk gaan.

In de video doet hij zijn verhaal en zie je de verschrikkingen op zee:

Ibrahim smokkelde mensen per boot naar Europa: 'Sommigen verdienen 300.000 euro'

Volgens Ibrahim worden er steeds meer risico's genomen. Ook zijn er behalve Tunesische nu ook Afrikaanse smokkelaars, die de mensen uit hun eigen land helpen. Maar die kennen de zee niet - met alle risico's van dien.

De afgelopen tien dagen verdronken voor de kust van de Tunesische havenstad Sfax meer dan 200 migranten. Iedere dag spoelen lichamen aan. Het mortuarium in de stad ligt overvol, grafdelvers kunnen het werk nauwelijks aan.

De Europese Unie maakt zich grote zorgen over het grote aantal migranten dat aankomt. Steeds meer landen, waaronder Nederland, willen afspraken met Tunesië om de migratie tegen te houden. In 2016 sloot de EU een soortelijke deal met Turkije. Dat land kreeg meer dan zes miljard euro om mensen tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl