Het standbeeld, net onthuld, in de haven van Oslo
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Standbeeld in Oslo voor dwalende walrus Freya

In de Noorse hoofdstad Oslo is vanmiddag een standbeeld onthuld voor walrus Freya. Dat gebeurde precies op de plek waar ze vorig jaar uit het water werd gehaald en op last van de autoriteiten werd gedood.

Daarmee kwam een eind aan een meer dan een jaar lange zwemtocht langs Duitse, Nederlandse, Britse en Noorse kusten, waarin het enorme walrusvrouwtje zich had ontwikkeld tot publiekslieveling. "Walrus Freya zwom afgelopen zomer de harten van mensen binnen, maar werd in augustus 2022 geëuthanaseerd in het Oslofjord", schrijft de Noorse publieke omroep NRK op de website, bij de onthulling van het standbeeld.

Bijna een jaar eerder was Freya, toen nog naamloos, plotseling Nederland binnengezwommen. De walrus dook op 20 september 2021 op bij de zandplaat Simonszand, naast Schiermonnikoog, meldt Omrop Fryslân. Een week later bracht ze een bezoek aan Harlingen. Freya lag comfortabel op de Zuiderpier, die speciaal voor de gelegenheid werd afgesloten. 's Avonds hielden organisaties als de Waddenvereniging en SOS Dolfijn toezicht, want Freya trok veel publiek.

Normaal op drijfijs

Het waren niet alleen toeristen en dagjesmensen die onder de indruk waren. Wetenschappers waren al net zo geïnteresseerd. Het was de eerste keer in 23 jaar dat een walrus naar Nederland kwam. Walrussen leven normaalgesproken op drijfijs in de Poolzee.

Halverwege oktober 2021 bleek de walrus verhuisd, ze werd bij Terschelling gespot. Omrop Fryslân vroeg het publiek om met een naam te komen. Ruim 2000 inzendingen volgden. Het werd Freya, naar de bevallige en strijdlustige Noorse godin.

Ze trok zich er zelf weinig van aan en begon nieuwe omzwervingen. Zo lag ze tot verrassing van de Koninklijke Marine plotseling naast een onderzeeboot van de Walrusklasse uit te rusten in Den Helder.

Freya op de pier naast een onderzeeboot van de Koninklijke Marine in Den Helder, oktober 2021

Uiteindelijk belandde Freya via Groot-Brittannië in Noorwegen. Midden in een van de fjorden in de hoofdstad Oslo ging het mis.

Het reusachtige dier bracht verschillende plezierbootjes tot zinken omdat ze probeerde om daar met met haar 600 kilo op te klimmen. De Noorse autoriteiten waren bang dat ze mensen in gevaar zou brengen die massaal probeerden om dichtbij te komen en selfies te maken.

Uiteindelijk kreeg Freya op 14 augustus 2022 een spuitje. Uit onderzoek bleek dat ze zo'n vijf jaar oud was geworden.

Dierenrechtenorganisaties in Noorwegen reageerden woedend, vol onbegrip en met verdriet. De bekende Noorse dj en natuurliefhebber Erik Holm begon geld in te zamelen en wist binnen een paar dagen tijd meer dan 270.000 Noorse kronen (bijna 23.000 euro) op te halen. Het bleek voldoende om de vanmiddag onthulde sculptuur te laten maken door beeldhouwer Astri Tonoian.

Advertentie via Ster.nl