De politie doet onderzoek in de Van Speykstraat waar een brandbom bij een portiek werd geplaatst
NOS NieuwsAangepast

Jongens van 14 en 15 verdacht van plaatsen brandbom in Rotterdam

De twee verdachten die afgelopen nacht op heterdaad werden betrapt bij het plaatsen van een brandbom bij een portiek in Rotterdam, zijn jongens van 14 en 15 jaar oud. Agenten zagen op bewakingsbeelden dat er aan het portiek aan de Van Speykstraat werd gerommeld. Ze konden daardoor de twee aanhouden nog voordat het explosief afging.

De jongens komen allebei uit Rotterdam. De politie onderzoekt hun rol bij het plaatsen van het explosief, dat vannacht voor de deur van het pand werd gevonden. Specialisten onderzoeken de brandbom ook nog verder.

Het is de afgelopen dagen onrustig in de Van Speykstraat in het stadsdeel Oude Westen. Dinsdagnacht ontplofte er een explosief, waardoor meerdere woningen beschadigd raakten. De dag erop werd een naastgelegen pand in de ochtend beschoten.

Niet alleen in de Van Speykstraat, maar ook op andere plekken in de regio Rotterdam komen de laatste tijd vaker explosies en schietpartijen voor. Maandag was er bijvoorbeeld ook een ontploffing bij een pand aan de Crooswijkseweg in Crooswijk.

Er raakte niemand bij gewond, maar wel raakten meerdere woningen beschadigd. De politie maakte gisteren bekend dat er een man van 32 jaar was aangehouden in verband met de explosies in Rotterdam de afgelopen dagen.

Speciaal team

Vanwege de vele explosies heeft de politie een speciaal team opgezet om de aanslagen op woningen beter in kaart te brengen. Agenten surveilleren meer in risicovolle gebieden als de Van Speykstraat of kijken live mee met camerabeelden in de stad. Dat heeft er volgens de politie toe geleid dat vannacht de twee tieners konden worden aangehouden.

Eerder zei burgemeester Aboutaleb al tegen de NOS dat het vermoeden bestaat dat de recente geweldsincidenten verband houden met de drugshandel. Omdat zo'n 60 procent van de cocaïne in de Rotterdamse haven volgens hem nu onderschept wordt, zouden criminelen elkaar verwijten maken en elkaar proberen te intimideren met aanslagen.

Jonge jongens

Na de explosie van afgelopen dinsdag zei de politie dat hiervoor vaak jonge mannen worden ingezet. De jongens worden in de wijk of online via bijvoorbeeld Snapchat of Telegram benaderd om voor geld de explosieven te plaatsen.

"Dan denken zij: dat is makkelijk geld verdienen. Maar vaak weten ze niet eens voor wie of waarom ze het doen", zei een woordvoerder van de politie. "Ze realiseren zich totaal niet wat ze doen met zo'n straat, hoeveel schade ze er aanrichten en hoe bang ze mensen in zo'n straat kunnen maken. Maar ook hoe vervelend het voor henzelf kan zijn. Daar staat gewoon een flinke straf op en dat realiseren ze zich niet altijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl