Lichamen die zijn aangespoeld aan de Libische kust
NOS Nieuws

Tientallen lichamen aangespoeld in Libië na schipbreuk migrantenboten

Aan de Libische kust zijn zeker 57 lichamen aangespoeld nadat twee migrantenboten eerder deze week waren gezonken in de Middellandse Zee. Dat melden de Libische kustwacht en een hulpverlener aan persbureau Reuters. Volgens een overlevende waren er zo'n 80 mensen aan boord van één van de boten die schipbreuk leden. De groep was onderweg naar Europa.

De slachtoffers kwamen voor zover bekend uit Pakistan, Syrië, Tunesië en Egypte. Onder de doden is zeker één kind. Sinds de boten in de nacht van maandag op dinsdag zonken, zijn de lichamen op verschillende plekken gevonden. Naar verwachting zullen er de komende dagen nog meer doden blijven aanspoelen.

Een van de overlevende bootvluchtelingen spreekt van angstaanjagende momenten op de Middellandse Zee:

Tientallen vluchtelingen verdronken voor de kust van Libië

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van dit jaar zeker 441 migranten en vluchtelingen verdronken bij hun poging om de Middellandse Zee over te steken. De afgelopen zes jaar vielen er niet eerder zoveel doden binnen een kwartaal tijd.

1.600 mensen gered

Sinds de val van de Libische dictator Kadhafi, twaalf jaar geleden, is Libië uitgegroeid tot een van de belangrijkste vertrekpunten voor migranten die naar Europa proberen te komen. Alleen vanuit Tunesië beginnen momenteel meer mensen de gevaarlijke oversteek, vaak met behulp van mensensmokkelaars.

In de afgelopen twee dagen redde de Italiaanse kustwacht 47 boten met aan boord zo'n 1.600 mensen. Die zijn naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl