NOS Nieuws

Honderden migranten gered op zee bij Malta

Op zee nabij Malta zijn gisteren 440 migranten gered bij een grote reddingsoperatie door Italiaanse hulpverleners van Artsen zonder Grenzen (AzG).

Volgens AzG verliep de hulp moeizaam. De organisatie kreeg twee dagen geleden een noodoproep via een speciaal telefoonnummer voor migranten die vastzitten op zee. Door de weersomstandigheden konden ze de opvarenden in eerste instantie alleen van reddingsvestjes voorzien. De hulpverleners konden de boot uiteindelijk na tien uur bereiken.

"440 mensen, onder wie acht vrouwen en dertig kinderen, zijn nu veilig op ons schip en worden verzorgd door ons team", schrijft de hulporganisatie vandaag op Twitter.

De opvarenden hebben vier dagen op zee doorgebracht, waarvan de laatste twee dagen zonder voedsel en water. Een van hen werd met uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. De boot vertrok vanaf Libië. De migranten komen uit Syrië, Pakistan, Bangladesh, Egypte, Somalië en Sri Lanka.

Na de eerste verzorging door AzG worden de migranten naar Italië gebracht. Het afgelopen jaar is het aantal bootmigranten dat Italië bereikt toegenomen. Volgens persbureau Reuters gaat het om 28.000 migranten dit jaar tot nu toe, ten opzichte van 6800 in dezelfde periode in 2022.

Italië heeft dit jaar een nieuwe wet aangenomen die het redden van bootmigranten bemoeilijkt. De rechtse regering van premier Meloni kondigde eerder al aan strenger te willen optreden tegen hulporganisaties; die vormen volgens het kabinet een aantrekkende kracht voor migratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl