Politiemensen in Lampedusa wachten op de kade op de boot met migranten
NOS NieuwsAangepast

Tien migranten, onder wie baby, dood bij Italiaans eiland Lampedusa

Op de Middellandse Zee bij het Italiaanse eiland Lampedusa heeft de kustwacht afgelopen nacht acht lichamen van migranten van een kleine vissersboot gehaald die al dagen ronddobberde. De slachtoffers waren overleden als gevolg van honger en kou, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. 42 mensen hebben de tocht overleefd.

De lichamen van twee andere overledenen waren niet meer op de boot toen de kustwacht aankwam. Het ging om een baby en een man. Volgens overlevenden viel de baby uit de armen van zijn moeder in het water toen zij stierf. De man zou op de zijkant van de boot hebben gezeten en in het water terecht zijn gekomen.

De zes meter lange boot was afgelopen weekend vertrokken uit de Tunesische havenstad Sfax. Onderweg viel de motor uit. De kustwacht trof de boot aan op een kleine 70 kilometer van Lampedusa. De 42 overlevenden zijn afkomstig uit onder meer Mali, Ivoorkust, Guinee, Kameroen, Burkina Faso en Niger. Onder hen zijn tien vrouwen en een minderjarige.

Afgelopen nacht kwamen in meerdere boten in totaal zo'n 200 migranten aan op Lampedusa.

Dit zijn beelden van de reddingsactie:

Dode migranten gevonden op vissersbootje bij Italië

"Hoe lang moet dit nog doorgaan? Hoeveel doden moeten er nog aankomen op het eiland?", schrijft de burgemeester van het eiland op Facebook. Hij heeft premier Meloni om hulp gevraagd. "We kunnen het niet langer aan."

In Italië zijn dit jaar al een kleine 5000 bootmigranten aangekomen. Begin februari vorig jaar lag dat aantal rond de 3000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl