De Geo Barents ligt aan wal bij Salerno
NOS Nieuws

Schepen met meer dan 500 migranten aan boord aangemeerd in Italië

Twee reddingsschepen met aan boord meer dan 500 migranten en vluchtelingen zijn vandaag aangemeerd bij Italiaanse havens. De vrouwen, kinderen en mannen die aan boord zijn, werden uit de Middellandse Zee opgepikt voor de Libische kust en aan boord gebracht.

Het schip de Humanity 1 van SOS Humanity met aan boord 261 mensen meerde aan in de stad Bari. De Geo Barents, van Artsen Zonder Grenzen met ongeveer 250 migranten aan boord, meerde aan in Salerno, ten zuiden van Napels. Beide schepen lagen voordat ze toestemming kregen in de buurt van Sicilië.

De schepen meerden aan in Bari en Salerno:

Schepen met honderden migranten aangemeerd in Italië

Naast deze twee schepen, kreeg eerder deze week ook het kleinere schip Louise Michel met aan boord 33 mensen toestemming om aan te meren in Lampedusa.

Heet hangijzer voor Italië

Het toelaten van migranten is een heet hangijzer voor Italië. De regering beschuldigt de hulporganisaties ervan de vlucht over de Middellandse Zee aan te moedigen. Begin november weigerde Italië nog het reddingsschip Ocean Viking met aan boord 230 migranten. Ook drie andere reddingsschepen werden toen aanvankelijk geweigerd, maar uiteindelijk toch toegelaten.

De Ocean Viking mocht uiteindelijk aanmeren in de Franse stad Toulon. Het leidde tot onbegrip van de Franse regering, maar de Italiaanse regering noemde dat misplaatst. Zo benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Piantedosi dat het land dit jaar al 90.000 vluchtelingen heeft opgenomen.

Het schip van SOS Humanity heeft een reis van meer dan veertig uur gemaakt. Volgens de hulporganisatie waren veel mensen aan boord ziek geworden door de ruwe zee. De mensen aan boord zijn onder meer afkomstig uit Syrië, Egypte, Kameroen en Ivoorkust, zegt de hulporganisatie. De boot kreeg geen toestemming om aan te meren op Sicilië omdat de vluchtelingenopvang op dat eiland al overvol is volgens de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl