Migranten aan boord van het hulpschip Humanity 1, in de haven van Catania
NOS Nieuws

Laatste migranten op schip toch van boord in Italië

De laatste 35 migranten aan boord van het hulpschip Humanity 1 zijn toch toegelaten in Italië. Van de regering mochten ze eigenlijk geen voet aan wal zetten, toen ze na een medische inspectie 'te gezond' waren gebleken. De kapitein van het schip weigerde vervolgens te vertrekken uit de haven van Catania op Sicilië, waar hij afgelopen weekend na meer dan een week op het water mocht afmeren. Hij eiste dat alle migranten van boord mochten.

De Humanity 1 vaart onder Duitse vlag. De nieuwe rechtse regering van Italië vond daarom dat Duitsland de 179 migranten die aan boord waren moest opnemen. Duitsland had Italië juist gevraagd om de mensen op het schip te helpen.

Aanvankelijk werden 144 migranten van boord gehaald omdat ze een slechte gezondheid hadden, een voorwaarde voor Italië om ze op te vangen. De Humanity 1 werd daarna verzocht om de haven te verlaten, maar de kapitein weigerde dat dus. De overgebleven migranten gingen vervolgens in hongerstaking.

Veilige haven

SOS Humanity, de hulporganisatie die het schip gebruikt om migranten te redden, is blij dat nu ook de laatste migranten een veilige haven hebben gekregen. "We zijn opgelucht dat de mensen aan land kunnen", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

Het selectieproces, waarbij alleen kwetsbare migranten worden opgenomen, kreeg veel kritiek van hulporganisaties. En ook in de Italiaanse politiek bleef het niet stil: volgens de oppositie waren de besluiten in strijd met de mensenrechten en internationale regels. De linkse politicus Aboubakar Soumahoro stelde dat de regering een politiek spel speelde over de ruggen van getraumatiseerde mensen.

Een groep activisten maakte zich afgelopen weekend hard voor de migranten die niet van boord mochten:

Activisten maken zich hard voor migranten op hulpschip: 'Het is onmenselijk'

Voor de Italiaanse kust lagen nog drie andere ngo-schepen met migranten, waaronder de Geo Barents. Dat schip, met ruim 200 migranten aan boord, mocht dit weekend ook in Catania afmeren. Na het selectieproces moest eveneens een aantal migranten op het schip blijven, maar ook zij zijn nu toegelaten in Italië.

De Ocean Viking, die onder Noorse vlag vaart, heeft ondanks herhaaldelijke verzoeken geen toestemming gekregen om in Italië aan te leggen. Dat schip is uiteindelijk richting Frankrijk gevaren.

90.000 migranten

Het aantal migranten dat over zee naar Italië reist, is flink gestegen. Tot nu toe gaat het dit jaar om bijna 90.000 mensen, terwijl het er in dezelfde periode vorig jaar nog zo'n 57.000 waren.

Minister van Buitenlandse Zaken Tajani wil dat Brussel met een oplossing komt voor het migrantenprobleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl