De migranten op de Humanity 1 in de haven van Catania, in Sicilië
NOS Nieuws

Groot deel migranten op hulpschip toch toegelaten in Italië

Een groot deel van de migranten die meer dan een week voor de Italiaanse kust dreven op het hulpschip Humanity 1, is toch van boord gegaan in de haven van Catania. De nieuwe rechtse regering van Italië weigerde eerder nog de vluchtelingen op te nemen.

144 van de 179 migranten mochten het schip verlaten in de Siciliaanse havenstad. Bij medisch onderzoek werd vastgesteld dat ze een kwetsbare gezondheid hebben, een voorwaarde die Italië stelt om de mensen op te vangen. De 35 andere migranten zijn naar het oordeel van Italië te gezond om van boord te mogen.

Nadat de vluchtelingen aan land waren gegaan, werd de boot volgens de hulporganisatie SOS Humanity verzocht om de haven weer te verlaten. De kapitein van het schip weigert dat. Hij wil alleen uitvaren als alle migranten van boord zijn.

Een groep activisten maakt zich hard voor de resterende migranten aan boord van het schip:

'Het is onmenselijk'

De nieuwe regering van Italië vindt dat hulporganisaties die migranten uit de Middellandse Zee redden, moeten aankloppen bij landen onder wier vlag ze varen. In het geval van de Humanity 1 is dat Duitsland.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken had voor het weekend al aan Italië gevraagd om de migranten van boord te halen. Hulporganisaties noemen het nieuwe beleid waarbij migranten geselecteerd worden illegaal en onmenselijk.

Getraumatiseerd

Ook in Italië kan het beleid van de nieuwe premier Giorgia Meloni op kritiek rekenen. Volgens de oppositie zijn de besluiten in strijd met de mensenrechten en de internationale regels. De linkse politicus Aboubakar Soumahoro zegt dat de nieuwe regering een politiek spel speelt over de ruggen van vrouwen, kinderen en getraumatiseerde mensen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tajani, benadrukt dat het selectieproces belangrijk is. Op die manier zou onderzocht worden waar de vluchtelingen vandaan komen en hoe het met ze gaat. "We kunnen de Middellandse Zee niet in een kerkhof veranderen, maar we moeten wel weten wie er aan boord zijn en waar ze vandaan komen." Hij eist dat Brussel met een oplossing komt voor het probleem van de bootmigranten.

Voor de Italiaanse kust liggen nog drie andere schepen, met zo'n 900 vluchtelingen aan boord. Het liefdadigheidsschip Geo Barents, dat onder de Noorse vlag vaart met bijna 600 vluchtelingen aan boord, is nu ook verzocht om de haven van Catania binnen te varen. Ook die migranten worden medisch onderzocht. Daarna wordt waarschijnlijk bepaald of ze van boord mogen of niet. De twee andere boten moeten voorlopig op zee blijven.

Schepen van hulporganisaties brengen maar een klein deel van de migranten op zee in veiligheid. Ruim 6000 andere migranten hebben de afgelopen tien dagen op eigen houtje de Italiaanse kust bereikt. Sommigen worden door de Italiaanse autoriteiten uit het water gehaald.

Het aantal migranten dat naar Italië vlucht is in vergelijking met vorig jaar flink gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl