Migranten in een boot in de Middellandse Zee
NOS Nieuws

Meer dan 5600 migranten omgekomen sinds begin vorig jaar, ruim 250 door 'pushbacks'

Zeker 5684 migranten zijn sinds begin vorig jaar omgekomen tijdens hun tocht naar Europa. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Sinds 2014 overleden meer dan 29.000 migranten, meldt de VN-organisatie.

De afgelopen twee jaar nam het aantal migrantendoden toe, zegt de IOM. Op de route van Noord-Afrika naar Italië werden 2836 doden en verdwijningen gemeld, bijna 600 meer dan in de twee jaar daarvoor.

In diezelfde periode vonden 1532 mensen de dood tijdens de oversteek van West-Afrika naar de Canarische eilanden. Dat is het hoogste aantal sinds de IOM acht jaar geleden begon met het bijhouden van de cijfers. Volgens de IOM ligt het werkelijke aantal omgekomen migranten hoger, omdat sommige boten vergaan zonder dat ze ooit worden gevonden.

Illegale pushbacks

Ook op andere routes, zoals aan de grens tussen Turkije en Griekenland, de Balkanroute en de route over het Kanaal naar Engeland nam het aantal doden sinds vorig jaar toe. Volgens de IOM had veel leed kunnen worden voorkomen als er snelle en effectieve hulp was geboden aan migranten in nood.

De VN-organisatie zegt dat ook minstens 252 migranten gedurende de afgelopen twee jaar om het leven kwamen door illegale pushbacks. Daarbij worden migranten met geweld terug over de grens gestuurd. Het is de eerste keer dat deze cijfers in de statistieken worden meegenomen.

Veiligere routes

Van het overgrote deel (17.000 van de ruim 29.000 doden), is niet bekend waar de mensen vandaan kwamen. Van de geïdentificeerde migranten waren de meesten afkomstig uit Syrië, Marokko en Algerije.

De VN-organisatie roept de Europese landen ertoe op te zorgen voor veiligere migrantenroutes en dat zoek- en reddingsoperaties sneller op gang komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl