NOS Wielrennen

Vollering wint ook Luik-Bastenaken-Luik en voltooit zeldzame trilogie

Vollering pokert en klopt Longo Borghini in de sprint van Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft de zevende editie van Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen. Daarmee heeft ze een bijzondere hattrick voltooid: Vollering is de tweede renster (na haar huidige ploegleider Anna van der Breggen) die in hetzelfde jaar de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik op haar naam heeft geschreven.

Titelverdedigster Annemiek van Vleuten had op 15 kilometer van de streep geen antwoord op een aanval van Vollering, die daarmee ook haar ploeggenote Marlen Reusser terugpakte. Daarna rekende ze in een eindsprint af met de enige overgebleven tegenstreefster, de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Voor Vollering was het de tweede keer dat ze Luik-Bastenaken-Luik won, nadat ze ook in 2021 de sterkste was.

Demi Vollering tijdens Luik-Bastenaken-Luik

De zevende editie van Luik-Bastenaken-Luik begon al om 08.35 uur. Daarom moesten rensters voor dag en dauw hun bed uit en zaten zij al voor zessen aan het ontbijt.

Om een uur of negen keek topfavoriet Vollering, oppermachtig in de voorjaarsklassiekers, toe hoe de Franse Séverine Eraud (Cofidis) uit het peloton ontsnapte. Zij reed lang dapper op kop, maar werd richting de finale teruggepakt.

Daarop vormde zich een ijzersterke kopgroep, met Marlen Reusser (SD Worx), Amanda Spratt (Trek), Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM), Anna Henderson (Jumbo-Visma) en de Nederlandse Esmée Peperkamp (DSM).

Met de Côte de Wanne, Stockeu en Haute-Levéewas achter de kiezen bedroeg hun voorsprong op het peloton een minuut. Voor Van Vleuten was het een tegenvaller dat er niemand van haar ploeg Movistar bij de kopgroep zat.

Reusser verrast

Vooraan het peloton probeerde Movistar het tempo te bepalen, in de hoop Vollering toch een beetje af te matten. Op 34 kilometer van de streep, op het tweede gedeelte van de befaamde Côte de la Redoute, zette Van Vleuten de aanval in.

Vollering had er antwoord op, sprong in het wiel van Van Vleuten en hield stand. Zo ging het tempo iets omhoog, maar toch lukte het ook de twee Nederlanders nog niet om het gat met de Zwitserse Reusser, ontsnapt aan de andere rensters in de kopgroep, te dichten.

Reusser rijdt weg uit kopgroep op de Redoute en doet gooi naar zege in Luik

Sterker: de ploeggenote van Vollering liep steeds verder uit. Zij leek zich eenzaam aan kop prima op haar gemak te voelen en trapte lang onverstoorbaar voort.

Achter haar deed Van Vleuten ook op de uitlopers van La Redoute verwoede pogingen om aan te vallen, maar echt wegkomen bij de concurrentie wilde maar niet lukken.

Vollering rijdt weg

Uiteindelijk was het Vollering die het initiatief wél wist te nemen. Ze reed weg bij het peloton, dat het tempo op 20 kilometer flink omhoog had gegooid. De dikke voorsprong van Reusser, inmiddels vergezeld door Trek-renster Elisa Longo Borghini, verdween als sneeuw voor de zon.

Aan het eind van de laatste klim, op de Côte de la Roche-aux-Faucons, reed Vollering op kop. Het lukte haar echter niet om Longo Borghini te lossen.

Zodoende reden Vollering en Longo Borghini samen Luik binnen, waar een direct gevecht om de zege op hen wachtte. Daarin was Vollering de beste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl