Lennert Van Eetvelt (links) werd in januari derde in de Trofeo Andratx in mocht met landgenoten Kobe Goossens en Ilan Van Wilder naar het podium.
NOS Wielrennen

Belgisch wielertalent Van Eetvelt op non-actief na gebruik neusspray: 'Nachtmerrie'

Eigenlijk zou hij zondag debuteren in Luik-Bastenaken-Luik. In plaats daarvan is het grote Belgische wielertalent Lennert Van Eetvelt op non-actief gesteld door zijn ploeg Lotto-Dstny. De ploeg doet dat vanwege een 'vermeende inbreuk op de anti-dopingwet', in dit geval het gebruik van neusspray.

"Mijn wereld stond gisteren even op z'n kop", wordt Van Eetvelt geciteerd op de ploegwebsite. "Geen enkele renner wil zo'n brief krijgen. Ik begrijp ook niet goed wat er gebeurd is. Op de dopingcontrole heb ik duidelijk vermeld dat ik de neusspray nam, zoals ik dat al eerder heb gedaan in mijn carrière. Ik ben me van geen enkel kwaad bewust en hoop dat dit gewoon een vergissing is en deze nachtmerrie snel verdwijnt."

Groot talent

De 21-jarige Van Eetvelt is bezig aan zijn eerste seizoen bij de profs, nadat hij vorig jaar veel indruk had gemaakt met een ritzege en de tweede plaats in het eindklassement van de Giro d'Italia voor beloften.

Ook bij de profs kende hij een vliegende start met twee podiumplaatsen op Mallorca en knappe eindklasseringen in de Ronde van Catalonië (15de) en de Tour des Alpes-Maritimes et du Var (18de).

De ploeg en de renner werden vrijdag op de hoogste gesteld dat Van Eetvelt na de slotrit van die Franse rittenkoers op 19 februari 'tegen de lamp was gelopen'. Lotto-Dstny is het daar overigens niet mee eens.

"De substantie waarvan sprake is in het dossier is een toegelaten substantie in een neusspray die vrij verkrijgbaar is en in competitie toegelaten, mits ze vermeld wordt bij een controle en het gebruik ervan in overeenstemming is met de bijsluiter", schrijft de ploeg. "We hebben onze renner en de medische staf gehoord en vertrouwen in een goede afloop, maar we volgen wel de geijkte procedures en zetten Lennert daarom voorlopig op non-actief in afwachting van verder onderzoek."

Zaterdagochtend heeft Van Eetvelt samen samen met de ploegdokter tekst en uitleg gegeven aan de Raad van Bestuur van de ploeg. Dat Van Eetvelt ondanks het vertrouwen in zijn goede trouw op non-actief is gesteld, heeft te maken met de principes van de ploeg.

Strengere normen

Lotto-Dstny is lid van de MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible), een verbond van wielerploegen met strengere ethische normen dan de internationale wielerbond UCI.

"De ploeg hanteert een strikt zerotolerancebeleid en zet daarom Lennert voorlopig op non-actief. Wij benadrukken dat dit geenszins een veroordeling is, maar louter de toepassing van de MPCC-richtlijnen. Het geeft Lennert ook de tijd om zijn dossier zo goed mogelijk te onderbouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl