Froome mag meedoen aan Tour na vrijspraak in salbutamol-zaak
De internationale wielrenunie UCI ziet af van vervolging van Chris Froome voor het overmatig gebruik van astmamiddel salbutamol. De UCI kondigt maandag in een persbericht aan dat de dopingzaak tegen Froome is gesloten.
Daarmee lijkt een einde te komen aan een zaak die sinds september 2017 aansleept. De Brit mag zaterdag in de Vendée op jacht gaan naar zijn vijfde Tourzege. Dat heeft Tourdirecteur Christian Prudhomme bevestigd.
Tourdeelname
Het nieuws volgt een dag nadat de Franse kwaliteitskrant Le Monde had bericht dat Tourorganisator ASO Froome zou willen weren uit de Tour. Daarbij zou de ASO zich baseren op het reglement van de Tourorganisator, waarin staat dat renners geweerd kunnen worden als zij schade toebrengen aan het imago van de organisatie.
Dinsdag zou een arbitragezaak dienen, maar die is nu van de baan.
Salbutamol
Tijdens de afgelopen Vuelta op 7 september 2017 werd bij Froome een salbutamolgehalte geconstateerd dat ver boven de toegestane 1.000 nanogram per milliliter lag.
Froome en zijn ploeg Team Sky hebben altijd betwist dat er sprake was van onreglementair gebruik en maakten gebruik van het recht om alternatieve verklaringen aan te leveren. Die verklaringen werden op 4 juni ingeleverd bij de UCI.
UCI heeft de verklaringen van Froome geaccepteerd, zo blijkt uit het persbericht. De wielerbond baseert zich daarbij op het advies van het internationale dopingagentschap WADA.
WADA geeft toelichting
Het WADA concludeert dat in de zaak van Froome uitzonderlijke omstandigheden een rol hebben gespeeld, zoals ziekte en de inname van een stevige dosis salbutamol kort voor de dopingcontrole. Daarom zou een exacte reconstructie in een laboratorium - zoals het protocol voorschrijft voor de verweerder - niet mogelijk zijn.
Ook stelt het antidopingagentschap dat in uitzonderlijke gevallen de salbutamol-waarden in de urine van sporters kunnen afwijken van de norm van de opgestelde normen. Om die redenen concludeert het WADA dat niet vastgesteld kan worden dat Froome een te grote hoeveelheid salbutamol heeft ingenomen.
Dat advies zou op 28 juni zijn binnengekomen bij de UCI.
Froome zelf en zijn ploeg reageerden verheugd op het besluit van de UCI. Op Twitter stelde de renner "dankbaar en opgelucht te zijn om dit hoofdstuk eindelijk achter zich te kunnen laten".
Dave Brailsford, teambaas bij Sky, vindt dat Froome in de achterliggende periode heeft bewezen een groot kampioen te zijn. "Niet alleen op de fiets, maar ook door hoe hij zich heeft gedragen tijdens de afgelopen periode. Het was niet makkelijk, maar zijn professionaliteit, integriteit en houding onder deze druk waren een voorbeeld voor de sport."
Volgens Brailsford zijn de testresultaten van salbutamol, het middel dat Froome gebruikt tegen astma, niet betrouwbaar. "Complexe medische en fysieke zaken beïnvloeden de tests", zegt de Sky-baas. "Ook bij gebruik van exact dezelfde hoeveelheid zit er per individu een bepaalde variatie in de resultaten over meerdere dagen. Dat betekent dat de aangetroffen hoeveelheid salbutamol in een urinestaal geen betrouwbare indicatie geeft van de geïnhaleerde hoeveelheid. Wat bij Chris werd gemeten, valt onder de variatie die we bij hem kennen. Hij heeft dus gewoon de toegestane dosis genomen."
De 300 dagen van Froome sinds zijn positieve plas
Op 7 september 2017 leverde Froome een positieve plas af. Hij deed dit in de slotweek van de Vuelta, na afloop van de lastige 18de etappe. Er werd in zijn urine een te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol aangetroffen. Salbutamol is niet verboden, maar bij een hoeveelheid boven 1.000 nanogram heeft een sporter wat uit te leggen. Bij Froome werd 2.000 nanogram aangetroffen.
Drie dagen na zijn positieve test won Froome de Vuelta.
De Sky-renner werd op 20 september, tien dagen na de Vuelta, op de hoogte gebracht van de testuitslag. Voor de buitenwereld bleef de test geheim en Froome's team had dat geheim ook graag gehouden. In oktober speelde Froome schone schijn bij de presentatie van het nieuwe Tour-parcours en een maand later deed hij hetzelfde in Milaan bij de presentatie van het Giro-parcours.
Positieve test lekt uit
Maar in december vorig jaar kregen de media lucht van zijn positieve test en kwam de internationale wielrenunie UCI alsnog met een persbericht. Froome kreeg vervolgens de kans zijn onschuld te bewijzen. Verdere mededelingen werden door de UCI niet gedaan.
Ook Sky kwam met een verklaring. "Chris heeft al sinds zijn jeugd last van astma en gebruikt daar pufjes voor. Het gebruik van salbutamol is toegestaan door het WADA (het wereldantidopingagentschap. red.)."
Froome bekent wel meer van het middel te hebben genomen dan normaal. "Mijn astma verergerde tijdens de Vuelta. Op advies van de teamarts heb ik mijn dosis verhoogd. Zoals altijd ben ik daarmee zeer voorzichtig geweest om er zeker van te zijn dat ik niet meer dan de toegestane dosis nam."
Het lange wachten
Vervolgens kon het lange wachten beginnen. Verschillende theorieën werden geopperd in de media, maar officieel werd er niets meer bekend gemaakt. Eind december liet Tourbaas Prudhomme wel weten dat hij wilde dat het in elk geval voor de Tour van 2018 was opgelost. "Het moet geen maanden gaan duren."
De nieuwe voorzitter van de UCI, David Lappartient, verklaarde half februari dat hij hoopte dat de zaak nog voor de Giro in mei was opgelost.
Froome stapte, ondanks de voortslepende zaak, dit jaar gewoon weer op de fiets voor zijn volgende wedstrijd. Half februari reed hij in Andalusië. "Hoe sneller het wordt opgelost, hoe beter", zei de Tourwinnaar toen, "niemand wil dat meer dan ik."
Twee dagen voor de Giro-start, waar Froome ook reed, liet Tom Dumoulin zich uit over de zaak. "Als ik Froome zou zijn, zou ik hier niet starten."
Giro-winnaar
Op de eerste rustdag van de Giro kreeg Froome, die toen al minuten achter lag op Dumoulin, de vraag of hij nog steeds salbutamol gebruikt. "Dat gaat niemand iets aan. Dat zijn mijn medische gegevens", luidde het antwoord.
Vijf dagen later was Froome de beste op de Zoncolan en boekte hij zijn eerste zege sinds de Vuelta. Weer een week later won hij op miraculeuze wijze alsnog de Giro.
Froome wil in de Tour graag zijn vierde grote ronde op rij winnen. Met een nieuwe Tourzege komt hij op vijf zeges. Evenveel als Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain.
Alleen Lance Armstrong was vaker de beste in La Grande Boucle, maar de Amerikaan moest zijn zeven Tourzeges inleveren.