Chris Froome
NOS Wielrennen

'Tourorganisatie versus Froome wordt spannende zaak'

Tourorganisator ASO wil Chris Froome uitsluiten van de Tour de France, terwijl de Brit eerder dit jaar wel mocht starten in de Giro d'Italia en die ronde ook won.

"Nu is er opeens een andere organisatie die zegt dat hij niet mag starten terwijl de zaak niet veranderd is", zegt Marjan Olfers, hoogleraar sportrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Dat is in beginsel niet goed voor de sport. Je streeft uniformiteit na."

Aan de andere kant is het zo, stelt Olfers, dat organisaties ordemaatregelen mogen treffen om het imago hun organisatie te beschermen.

Marjan Olfers, hoogleraar sportrecht VU Amsterdam

Olfers: "Heel veel sportorganisaties, zeker commerciële organisaties, houden wel degelijk de deur dicht voor bepaalde deelnemers. Denk aan iemand die zich agressief heeft geuit of iemand die verdacht wordt van seksuele intimidatie. Die laat je niet toe omdat je als organisator zegt: 'Ik heb een zorgplicht voor de rest van de deelnemers en ik ga het risico niet lopen.' Als het misgaat, straalt het direct af op de organisatie. Dus pakt een organisatie soms zijn bestuurlijke bevoegdheid om het imago of de veiligheid te kunnen waarborgen."

Boonen mocht wél starten

De arbitragecommissie van het Frans Olympisch Comité waar Froome nu beroep aantekent, moet de belangen van Froome en van de ASO afwegen. Olfers ziet mogelijkheden voor de ASO als het gaat om de bestuurlijke ruimte die zij hebben om maatregelen te nemen.

Wel speelt het gelijkheidsbeginsel een rol: identieke gevallen moeten gelijk behandeld worden. Froome zou kunnen beargumenteren dat het gek is dat in het verleden andere dopingzondaars of verdachten niet consequent uit de Tour werden geweerd.

In het voordeel van Froome pleit dat Tom Boonen in 2009 wél mocht starten. Ook Boonen werd in eerste instantie uitgesloten nadat hij betrapt was op het gebruik van cocaïne, maar dezelfde arbitragecommissie waar Froome nu ook in beroep gaat bepaalde vervolgens dat Boonen toch mocht starten. Overigens zijn er ook gevallen bekend van renners die wel uit de Tour werden geweerd, zoals de Italiaan Danilo di Luca.

Tom Boonen spreekt in 2009 met de pers nadat hij is toegelaten tot de Tour

Hoe de zaak zal uitpakken voor Froome als dinsdag zijn beroep dient, laat zich nauwelijks voorspellen. "De vraag is hoe het arbitraal college gaat oordelen en welke belangen ze gaan afwegen. Dat wordt spannend", zegt Olfers.

Het is volgens de hoogleraar sportrecht nog wel de vraag of de ASO hard wil doorpakken of dat de Tourorganisatie alleen een statement wil afgeven maken met de voorgenomen uitsluiting van Froome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl