NOS Sport

Hassan bij marathondebuut tegen wereldtop: 'Geld geen issue, Sifan wilde naar Londen'

Hassan over marathondebuut: 'Heb mezelf onder druk gezet met debuut in Londen'

Ze had voor een marathon in de luwte kunnen kiezen, ver weg van massale belangstelling, maar dat is niets voor Sifan Hassan. De tweevoudig olympisch kampioene op de baan (30) zag meer in een duel op de weg met de complete wereldtop bij haar marathondebuut. Dus staat ze zondagmorgen in Londen tussen de beste marathonloopsters ter wereld aan de start.

"Bij Hassan was er geen enkele twijfel. Ze wilde in Londen lopen. Tegen de beste marathonloopsters van de wereld", zegt manager Jos Hermens over de keuze van zijn pupil.

Advies Rotterdam

Hermens had Hassan het advies gegeven in Rotterdam haar eerste race over 42 kilometer en 195 meter te lopen. "Voor een enthousiast thuispubliek, een sterk geregisseerde race, met wat coaching tijdens de wedstrijd, live op televisie en misschien wel kans op de winst. Dan houd je een goed gevoel aan zo'n eerste marathon over. Sifan zag het anders. Het moest Londen worden."

Het tekent het karakter van de geboren Ethiopische, die na de voor haar zo succesvolle Olympische Spelen in Tokio (twee keer goud, een keer brons) een nieuwe uitdaging zocht. Niet dat haar liefde voor baanatletiek is bekoeld, maar het atletenleven moet voor Hassan en coach Tim Rowberry geen sleur worden. En dan biedt de weg een mooie uitdaging.

Hermens over marathondebuut Hassan: 'Geld geen issue, Hassan wilde naar Londen'

De marathon moet met het oog op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar voor nieuwe impulsen zorgen. Of ze in de Franse hoofdstad straks de baan met de weg gaat combineren, weet de atlete nog niet. Veel zal afhangen van hoe haar debuut in Londen verloopt.

Zelf heeft ze geen idee hoe het gaat uitpakken. "Ik heb ook geen richttijd in mijn hoofd. Ik ga mee met de kopgroep en zie dan wel hoe het loopt", zegt ze op de persconferentie vooraf in Londen.

Naast haar zitten op dat moment de Ethiopische winnares van vorig jaar Yalemzerf Yehualaw (persoonlijk record van 2.17.23), de Keniaanse wereldrecordhoudster op de marathon Brigid Kosgei (2.14.04) en de Keniaanse olympisch kampioene Peres Jepchirchir (2.15.37).

Daarnaast staan er nog twee vrouwen aan de start die de marathon onder de 2 uur en 18 minuten hebben gelopen en eentje met een persoonlijk record net boven de 2.18. In totaal staan er tien atletes aan de start die eerder onder de 2.19 uitkwamen. Een topveld, weet ook Hassan.

Startgeld

Londen beschikt jaarlijks over veel budget om een sterk deelnemersveld op de been te brengen. Volgens manager Hermens speelde dat geen enkele rol. Hassan zelf zegt ook dat de zware concurrentie voor haar de doorslag gaf.

"Londen betaalt goed, maar geld is nooit ter sprake gekomen. Londen is de enige marathon die ik altijd op televisie heb gekeken", zegt de in Amerika wonende atlete. "Londen is altijd spannend. Je weet niet wie er gaat winnen. Er zijn zoveel toppers."

Londen is de enige marathon die ik op televisie heb gekeken

Atlete Sifan Hassan over waarom ze haar marathondebuut in Londen maakt

Of ze zelf in de vorm steekt om met al die toppers ruim 42 kilometer te strijden, weet ze niet. Afgelopen maand had ze als moslima te maken met de ramadan, waarbij ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet mocht eten en drinken.

Hassan hecht veel waarde aan haar geloof, maar het maakte de voorbereiding op haar eerste marathon niet eenvoudiger. Drinken tijdens de vele trainingen mocht ze niet. Dus heeft ze ook weinig ervaring met drinken tijdens een race.

"In het begin gingen de trainingen moeizaam, de laatste twee weken een stuk beter", kijkt ze terug op haar lange verblijf op grote hoogte (2.700 meter) in Ethiopië. "Ik denk dat ik beter in vorm ben voor de 5.000 of 10.000 meter dan voor de marathon", grapt ze.

Haar coach Tim Rowberry: "De laatste weken heeft ze veel goede lange trainingen kunnen afwerken, runs van 35, 40 kilometer of zelf iets langer. We kregen voedingsadvies uit Nederland, maar we weten niet echt waar ze nu staat", legt de Amerikaan uit.

Londen soort WK

Dat de Rotterdam Marathon in de ramadanperiode plaatsvond, speelde volgens Hermens wel een beetje mee om die marathon niet aan te doen. "Maar voor Hassan tellen alleen scherpe, mooie doelen. Deze wedstrijd is een soort WK. Dat telt voor haar."

Directeur Brasher van Londen Marathon blij met Hassan: 'Geweldig om naar te kijken'

In Londen zijn ze dolblij met de keuze van de Nederlandse vedette. Directeur Hugh Brasher van de Londen Marathon, een van de zes majors in de marathonwereld: "Dat Sifan Hassan heeft gekozen voor de zwaarste marathon van de zes majors, zegt alles over haar karakter. Dat was al bekend door haar prestatie bij de Olympische Spelen van Tokio. Goud op de 5.000 en 10.000 meter, brons op de 1.500 meter na een val in de halve finales. Ongelofelijk."

Bereik

In de ogen van Brasher heeft Hassan met haar prestaties in Japan ervoor gezorgd dat mensen een andere kijk hebben ontwikkeld op wat er allemaal mogelijk is, ongeacht het geslacht. "Kijk naar haar bereik. Van 800 meter tot lange duurafstanden. Iedereen wil haar op de marathon zien. Zet haar maar niet onder zware druk. Het wordt geweldig om naar te kijken", verzekert Brasher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl