NOS Sport

Hassan maakt marathondebuut in Londen: 'Ben gewoon benieuwd hoe hard ik loop'

Na haar olympische succes op de atletiekbaan in Tokio met goud op de 5.000 en 10.000 meter zal Sifan Hassan binnenkort haar grenzen verleggen: ze maakt voor het eerst een uitstapje naar de marathon.

De 30-jarige tweevoudig olympisch kampioene debuteert op 23 april in de prestigieuze marathon van Londen op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter. "Ik houd van uitdagingen."

Hassan kondigt marathondebuut aan: 'Ben vooral nieuwsgierig hoe het gaat'

Hassan wil weten wat er voor haar mogelijk is op de marathon, ook met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Ze zou in de Franse hoofdstad weleens kunnen kiezen voor een optreden op de baan én de weg. "Ik heb daar nog geen beslissing over genomen."

Halve marathon

Hassan wil uitgedaagd worden. De 800, 1.500, 5.000 en 10.000 meter op de baan hebben haar de afgelopen jaren mooie titels opgeleverd, maar de marathon trekt al jaren. Ze maakte al eens eerder een uitstapje naar de weg. Hassan is Europees recordhoudster op de halve marathon met een tijd van 1.05.15, maar nu begint het serieuze werk met de test op de marathon.

"Ieder mens heeft een droom één keer de marathon te lopen. De afstand is zo lang. Ik ben gewoon benieuwd hoe hard ik loop. Kan ik de marathon afmaken of niet? Tot nu toe heb ik tijdens de trainingen in Ethiopië een keer 35 kilometer gelopen. Dat is het verste", kijkt ze vooruit naar haar marathondebuut.

Hassan heeft bewust voor Londen gekozen. Een week voor de start in de Britse hoofdstad vindt de Rotterdam Marathon plaats, ook een race met aanzien, maar dat was geen optie voor haar. "Londen behoort tot de belangrijkste marathons en heeft de sterkste atleten aan de start. Ik wil zien hoe ik het tegen de beste loopsters ter wereld doe."

Startschot Amsterdam

Toen ze de medailleceremonie van de marathon in Tokio in de zomer van 2021 zag, begon bij Hassan het idee te leven dat ze zichzelf ook eens moest gaan testen op de slopende discipline. De marathon van Amsterdam afgelopen jaar deed de rest.

Hassan was uitgenodigd om het startschot te verzorgen en genoot van de ambiance rond het evenement. "Mijn gedachte was altijd dat alleen de baan geweldig was. Toen ik in Amsterdam erbij was, dacht ik: wauw, dit is fantastisch."

Atlete Sifan Hassan

Hassan traint momenteel op 2.700 meter hoogte in Ethiopië met haar trainer Tim Rowberry. Ze bereidt zich voor op de marathon én het baanseizoen, want ze neemt geen afscheid van de baan. Haar wegoptreden ziet ze als een test, een eerste kennismaking. "Ik heb geen tijd in mijn hoofd. Dat geeft alleen maar druk. Ik zie deze marathon als een leerproces."

Ook de weg ernaartoe is nieuw. "Een marathontraining is heel anders. Ik ben vooral nieuwsgierig hoe het gaat. Je loopt bijna 42 kilometer met verzuring, je hartslag ligt veel hoger. Het is ruim twee uur lopen. Ik ben eigenlijk alleen maar baantrainingen gewend. Veel kort werk. Ik ben ook benieuwd naar de invloed van de trainingen, het is niet alleen de wedstrijd zelf."

Olympische marathon?

Of haar avontuur in Londen ook gaat leiden tot een start op de olympische marathon in Parijs durft Hassan nog niet te zeggen. "Ik kan nu wel zeggen: ik doe volgend jaar de marathon in Parijs, maar ik moet eerst maar eens zien hoe het in Londen gaat."

Het programma in Parijs speelt ook een rol in haar besluit. Een combinatie van de 10.000 meter op de baan en de marathon is op de Spelen eigenlijk onmogelijk. "De olympische finale van de 10.000 meter is op vrijdagavond en zondagmorgen is de marathon. Dat gaat niet samen."

Haar olympische aspiraties voor Parijs zullen voor een groot deel afhangen van haar prestatie in Londen. En hoe ze de trainingen voor de marathon verteert. "Voor mij is de marathon het hoogste doel. Je moet geduldig zijn, omdat je ruim twee uur moet lopen. Ik heb dat nog nooit in wedstrijdverband gedaan. Ik wil gewoon uitgedaagd worden. Dat motiveert mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl