Vreugde bij de spelers van PEC Zwolle

Gelijkspel in Almere is genoeg: PEC Zwolle keert na jaar terug in eredivisie

PEC Zwolle keert volgend seizoen terug in de eredivisie. De Zwollenaren stelden de langverwachte promotie veilig met een gelijkspel bij Almere City. De topper tussen de koploper en de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie eindigde in 1-1.

De afgelopen weken was Zwolle al meerdere keren dicht bij promotie, maar kon de champagne nog niet ontkurkt worden. Nu was het dan eindelijk zover en keert PEC Zwolle na één seizoen eerste divisie weer terug in de eredivisie.

Het gelijkspel betekende wel puntenverlies in de titelstrijd met Heracles Almelo, dat won van Helmond Sport en de achterstand op PEC verkleinde naar drie punten met nog vier wedstrijden te gaan.

De Zwollenaren zullen de komende weken nog hard moeten werken om de titel over de streep te trekken, maar eerst zal de promotie goed gevierd worden.

"Het is heel belangrijk. De club gaat me aan het hart, dus ik ben heel blij", vertelde PEC-aanvoerder Bram van Polen glunderend. "Het was een matige wedstrijd, aan beide kanten slordig. Het resultaat is het belangrijkste, dat is een cliché, maar het is wel zo."

Bekijk hieronder de reacties van aanvoerder Van Polen, trainer Dick Schreuder en Thomas van den Belt:

Beide ploegen speelden zeker niet hun beste voetbal, ook omdat het veld moeilijk bespeelbaar was door de steeds hardere regenval.

De grootste kans van de eerste helft was voor Almere, maar Álvaro Pena schoot vrij voor de goal recht in de handen van PEC-doelman Jasper Schendelaar.

De beste kans van Zwolle was voor Dean Huiberts. Zijn schot richting de verre hoek verdween via een been van een verdediger naast het doel.

In de 39ste minuut haalde scheidsrechter Jochem Kamphuis de ploegen naar binnen omdat het begon te onweren in Almere. Na zo'n twintig minuten werd de wedstrijd weer hervat.

In Almere gaan de spelers naar de kleedkamer

De regen bleef daarna weg, het slordige voetbal bleef. Zwolle was lange tijd sterker, zonder voor veel gevaar te zorgen. Met een kopbal was Lennart Thy wel dicht bij een treffer, maar Almere-doelman Nordin Bakker was alert.

De avond leek op een domper voor PEC uit te draaien toen Stije Resink in de 71ste minuut scoorde met het hoofd uit een vrije trap van Jorrit Smeets.

Het doelpunt bracht de wedstrijd tot leven. Het tempo ging omhoog en vier minuten later stond het alweer gelijk. Een kopbal van Thomas van den Belt - al goed voor zestien treffers dit seizoen - bracht Zwolle terug op promotiekoers.

In de allerlaatste seconden van de blessuretijd ging het nog bijna mis voor Zwolle, maar doelman Schendelaar voorkwam met een geweldige redding dat het feest opnieuw uitgesteld moest worden.