Extra studiefinanciering aan internationale studenten gaat miljoenen kosten
Carli Kooijman
redacteur Economie
Gidi Pols
redacteur Economie
Carli Kooijman
redacteur Economie
Gidi Pols
redacteur Economie
Veel meer internationale studenten gaan studiefinanciering krijgen in Nederland. Dat blijkt uit de bijlage van een Kamerbrief. Door een versoepeling van de regels komen duizenden studenten uit EU-landen in aanmerking voor een financieel steuntje in de rug tijdens hun studie in Nederland. Als die studenten inderdaad allemaal aankloppen bij uitvoeringsinstantie DUO gaat dat de staatskas tientallen miljoenen kosten.
Het gaat om studenten die minstens 24 uur per maand werken naast hun studie. Vanwege EU-regels gelden deze studenten als werknemer in Nederland, waardoor ze ook in aanmerking komen voor allerlei rechten, zoals studiefinanciering. Tot voor kort gebruikte DUO de grens van 56 uur per maand. Wie minder werkte kreeg geen studiefinanciering.
Meerdere studenten die minder werkten vochten die grens met succes aan. In verschillende rechtszaken oordeelde de rechter afgelopen jaren dat die grens te streng was. En dus liet DUO in mei weten dat het studenten minder snel gaat afwijzen. Studenten die tussen de 24 en 56 uur per maand werken maken nu ook kans op geld van DUO. De uitvoeringsorganisatie gaat bij deze studenten kijken of ze er recht op hebben.
De Ierse Ezekiel Stevens kreeg na een jaar zonder studiefinanciering toch duizenden euro's:
Het ministerie berekende daarom hoeveel extra studenten uit bijvoorbeeld Ierland, Italië of Litouwen studenten sindsdien kunnen aankloppen en hoeveel dat zou kosten. Het effect van de versoepeling is groot: in 2021 hadden ongeveer 7000 EU-studenten recht op geld van DUO, eind 2022 waren dat er bijna 9800.
De versoepeling gaat komende jaren bovendien nog extra Europeanen naar het Nederlandse toetrekken, verwachten de ambtenaren. "Het wordt immers makkelijker voor buitenlandse studenten om in aanmerking te komen voor studiefinanciering."
En dat gaat forse financiële gevolgen hebben, schrijven ze. Elke duizend extra studenten kosten ongeveer 13,8 miljoen euro, blijkt uit de ambtelijke berekeningen. "Naast de extra uitgaven aan studiefinanciering legt een verdere toename van het aantal internationale studenten verdere druk op het stelsel van hoger onderwijs."
Er zijn inmiddels 115.000 internationale studenten in Nederland. Dat zijn er 3,5 keer zoveel als in 2005. Het kabinet wil de toestroom beter gaan beheersen.