Met een 'trucje' blijken studenten een deel van hun studielening tegen de huidige relatief lage rente te kunnen vastzetten. Een student Monetaire Economie splitste zijn lening op en sprak met NOS op 3 over wat hem dat oplevert. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bevestigt dat het kan, maar wijst ook op de risico's. Bovendien: niet voor álle studenten is dit even interessant.
Hbo- en wo-studenten van na 2015 die nog dit jaar afstuderen, betalen over hun lening voor het eerst sinds jaren weer rente, 0,46 procent. En studeert iemand volgend jaar af, dan is het nog maar afwachten wat dan de rente is. Volgens economen is er een goede kans dat die verder stijgt, omdat de rente die de overheid betaalt over staatsleningen ook stijgt. De studieleningrente is daaraan gekoppeld.
Die potentieel hogere rente valt deels te ontwijken door een deel van de studielening op 0,46 procent rente 'vast te zetten'. Student Monetaire Economie Casper de Haes legt uit hoe hij daarop uitkwam: "In februari 2023 studeer ik af. Dat zou inhouden dat ik vijf jaar lang voor mijn hele studielening de rente betaal die op 1 januari 2024 ingaat."
Hij wilde zijn lening daarom in december 2022 alvast stopzetten bij DUO. "Dan zou ik die 0,46 procent betalen die nu voor 2023 is vastgesteld." Maar toen kwam hij erachter dat het ook mogelijk is om je studielening in twee delen 'te splitsen'.
De Haes: "Stop je in december 2022 met lenen, dan wordt je lening vastgezet op het huidige rentepercentage, 0,46. Sla je dan een maand over en vraag je in februari 2023 opnieuw een studielening aan, dan ziet DUO dat als een nieuwe lening."
Voor De Haes betekent dat hij zo niet over zijn héle lening, maar over slechts een paar maanden een nieuw potentieel hoger rentepercentage betaalt. "Sinds ik de tip met vrienden deelde, gaat het rond in veel appgroepen van studenten. Mijn huisgenoot gaat het nu ook doen. En veel anderen zeggen dat ze uitzoeken of het voor hen de moeite waard is."
DUO bevestigt tegenover NOS op 3 dat het splitsen van de lening inderdaad mogelijk is. "Het kan en het mag", zegt een woordvoerder. Toch wijst de uitvoeringsorganisatie ook op de risico's.
"Er zitten veel haken en ogen aan. Iemand moet dan echt alles stopzetten, je mist naast een maand studiefinanciering ook een maand studentenreisproduct, dat moet je zelf stopzetten bij een automaat. Dat zou al meer kunnen kosten dan het voordeel dat dit eventueel oplevert. Ook moeten studenten er rekening mee houden dat het tijd kost om weer een nieuwe lening aan te vragen."
Gokken op de rente
Wat student Casper de Haes dus doet, blijft een gok. Dat weet hij ook, zegt hij desgevraagd. Niemand weet namelijk wat de rente gaat doen. Als de rente blijft stijgen, kan het lucratief zijn. Als de rente daalt, dreigen studenten meer geld kwijt te zijn door het splitsen. Dat is De Haes het risico waard: "De rente kan niet lager worden dan 0 procent, dus het risico is nooit meer dan 0,46 procent. Het potentiële voordeel is voor mij veel groter."
De mogelijke besparing en het risico van de truc hangen ook af van bijvoorbeeld de hoogte van de schuld en hoe lang een student nog wil lenen, benadrukt hij: "Het werkt toevallig voor mijn persoonlijke situatie, maar of dat voor een ander ook zo is, weet ik natuurlijk niet".
Mbo
Voor mbo-studenten geldt vanaf volgend jaar een rentepercentage van 1,78 procent. Deze truc lijkt daarom vooral voor hbo- en wo-studenten potentieel interessant. Minister Dijkgraaf werkt aan een wetswijziging die rentepercentages tussen mbo, hbo en wo gelijktrekt.