Moonbin
NOS Nieuws

K-popster Moonbin (25) overleden

De 25-jarige K-popartiest Moonbin is overleden. Zijn manager trof hem gisteravond bewegingsloos aan in zijn appartement in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het lijkt erop dat hij zelf een eind aan zijn leven heeft gemaakt, maar autopsie moet uitwijzen wat doodsoorzaak is geweest, zegt de politie.

"Als de autoriteiten al zeggen dat er kans is op zelfdoding, dan kan je er wel van uitgaan dat dat uiteindelijk de reden is geweest", zei K-popkenner Flora Smit van de Universiteit van Leiden in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zeggen ze niet zomaar en zeker niet binnen de K-popindustrie."

Moonbin was als kind al acteur en model voordat hij in 2016 lid werd van de boyband Astro. "Zeker in Zuid-Korea was dit een van de bekende boybands, zoals BTS en Exo", zegt Smit. Hij en zijn mede-Astro-lid Sanha waren als duo juist bezig aan een wereldtournee. Zijn laatste optreden was op 8 april in Bangkok. Het bericht van zijn overlijden was vandaag al snel trending topic op het Chinese sociale medium Weibo.

Moobin & Sanha bij een optreden vorig jaar:

Het beroep van K-popartiest is zeer stressvol. Entertainmentbedrijven die de artiesten scouten, opleiden en laten debuteren, leggen hen allerlei verplichtingen op die streng moeten worden nageleefd. En dan is er nog de vaak zeer devote aanhang. "Vaak wordt onderschat hoeveel druk K-popartiesten ervaren van hun fans", zei Smit.

Via sociale media volgen fans het doen en laten van hun idool bijna 24 uur per dag. "Als je niet constant dat perfecte plaatje laat zien en je dankbaarheid naar je fans uit, krijg je kritiek en haat over je heen. Dus die druk is constant en erg groot."

Het gebeurt geregeld dat K-popartiesten onder die druk bezwijken. "Elke keer breekt mijn hart en ik hoop dat dit eindelijk een keer een signaal geeft dat dit eigenlijk niet kan. Sinds K-pop wereldwijd bekender is geworden, zijn er meer ogen die ernaar kijken en die ook hun kritiek uitspreken. Aan de andere kant betekent wereldwijd populair zijn ook meer druk en meer nadruk op perfect zijn. Dus cynisch genoeg, ik denk niet dat Moonbin de laatste is die zo de K-popwereld verlaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl