K-popzanger Jung Joon-young (witte trui) wordt belaagd door journalisten
NOS Nieuws

Nederlandse K-popfans geschokt door schandalen: 'Dit is bij de beesten af'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

De K-popwereld, een miljardenindustrie, is deze week opgeschrikt door twee grote schandalen. De nieuwste betreft de 30-jarige Zuid-Koreaanse zanger Jung Joon-young. Hij heeft toegegeven dat hij vrouwen stiekem heeft gefilmd terwijl hij seks met ze had - en de beelden online heeft gedeeld.

De schuldbekentenis volgt een dag nadat K-popster Seungri de populaire boyband BigBang had verlaten. De 28-jarige zanger stopte nadat hij was beschuldigd van het runnen van een prostitutienetwerk. Hij zou zakenmannen hebben voorzien van seksuele gunsten in nachtclub Burning Sun, waar hij pr-directeur was. De politie onderzoekt ook meldingen van aanranding en drugshandel in de club.

'Moeilijk te verkroppen'

Het nieuws komt hard aan bij Nederlandse fans van de wereldwijd populaire muziekstroming. "Het is voor veel jonge dames moeilijk te verkroppen", zegt Natasja van Knippenberg, beheerder van de Facebookpagina Dutch K-pop Fans. "Ze kijken op naar deze zangers. Die zijn in hun ogen perfect."

Van Knippenberg heeft de laatste dagen haar handen vol aan het modereren van reacties. Zo'n 4500 mensen zijn lid van de besloten Facebookgroep. Sommigen zijn woedend, terwijl anderen benadrukken dat de beschuldigingen tegen idool Seungri nog niet bewezen zijn.

Aangezien Jung openlijk heeft bekend, kan hij op weinig sympathie rekenen. Vooral vanwege de ernst van de beschuldigingen. Hij zou minstens tien vrouwen met een verborgen camera hebben gefilmd terwijl hij seks met ze had. Sommige slachtoffers waren naar verluidt bewusteloos tijdens de daad.

"Het geheime filmen is al verschrikkelijk", zegt Van Knippenberg. "Maar een bewusteloze vrouw... dat is bij de beesten af."

'Ik beken'

In een open brief heeft de 30-jarige zanger zijn excuses aangeboden, meldt The Korea Times. "Ik beken al mijn misdaden" en hij "knielt voor de slachtoffers". Ook zegt Jung dat hij geen schuldgevoel had toen hij de beelden naar zijn vrienden chatte.

Volgens Aziatische media is een van die chatvrienden Seungri. In tegenstelling tot Jung, die in eigen land bekend werd door deelname aan een talenjacht op tv, is Seungri een wereldwijde ster. Zijn (inmiddels) ex-band BigBang heeft 140 miljoen albums verkocht.

Seungri meldt zich voor verhoor bij de politie in Seoul

Het Zuid-Koreaanse popidool spreekt alle aantijgingen tegen. Maar het schandaal rondom nachtclub de Burning Sun werd voor hem te groot om door te gaan als zanger van BigBang. Seungri's management YG Entertainment heeft hem vandaag ontslagen. Het bedrijf claimt van niets te weten en biedt excuses aan voor alle controverse.

Op de beurs kelderde het aandeel van het bedrijf gisteren met 15 procent. Vandaag ging het weer iets beter met YG. Volgens Van Knippenberg offert de platenmaatschappij Seungri op als zondebok.

"Als een artiest zich mengt in een prostitutienetwerk, dan weet het management echt wel wat er is gebeurd. YG probeert zich in te dekken door te zeggen: wij hebben hem ontslagen."

Seks, drugs en K-pop

Het is overigens niet de eerste keer dat artiesten van het label in opspraak zijn geraakt. BigBang-leden T.O.P. en G-Dragon zijn allebei betrapt op het roken van wiet, in Zuid-Korea een misdrijf. Rapper T.O.P. zou ook jongere vrouw hebben overgehaald mee te roken. Hij moest uiteindelijk tien maanden de cel in.

Een andere bij YG getekende rapper kreeg vijf jaar celstraf voor het smokkelen van cocaïne. Park Bom zat voorheen ook bij de Koreaanse platenmaatschappij. Dit lid van K-popband 2NE1 smokkelde amfetaminepillen per post naar Zuid-Korea. Ze verklaarde later dat ze niet wist dat dit illegaal was.

Voor de grap wordt YG in Zuid-Korea ook wel 'Yak-guk' genoemd. Dat is Koreaans voor drogisterij. Schandalen binnen de K-popwereld zijn dus niets nieuws volgens Van Knippenberg. "Maar op deze schaal wel - als de beschuldigingen tegen Seungri kloppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl