Arrestatie Tunesische oppositieleider past in plaatje: 'Was duidelijk doelwit'
In Tunesië neemt de onrust met de dag toe. In het land, dat in een diepe economische en politieke crisis verkeert, werd gisteravond oppositieleider en voormalig parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi opgepakt.
De arrestatie ging gepaard met een doorzoeking in Ghannouchi's huis in de hoofdstad Tunis. Volgens zijn partij ligt de 81-jarige politicus inmiddels in een ziekenhuis en gaat het slecht met hem. Details zijn niet bekendgemaakt.
Ghannouchi geldt als een van de voornaamste kritische stemmen tegen het autocratische regime van president Saied. Sinds Saied in 2019 met een ruime meerderheid werd verkozen, heeft hij de macht verder naar zich toegetrokken. Zo ontbond hij twee jaar later het parlement en ontsloeg hij premier Mechichi. Sindsdien regeert hij per decreet.
Ghannouchi's partij, het moslimdemocratische Ennahda, was op dat moment de grootste partij in het parlement. Toch was de 81-jarige politicus de laatste tijd niet meer zo populair. Ennahda zat jarenlang in de regering en veel Tunesiërs verwijten partijleider Ghannouchi de economische vrije val die het land de afgelopen jaren heeft gemaakt.
"De gemiddelde Tunesiër is blij met deze arrestatie. Ghannouchi is misschien wel de meest gehate man in het land", zegt Faïrouz Ben Salah, journalist in Tunesië.
Daarbij speelt mee dat een deel van de Tunesiërs voortdurend argwaan heeft gekoesterd tegen Ennahda, omdat de ideologie is gebaseerd op de meer radicale Moslimbroederschap. De partij kwam na de revolutie van 2011 aan de macht omdat ze als ondergrondse partij onder dictator Ben Ali een stevige achterban had verzameld. Een stem op Ennahda werd gezien als een stem tegen het oude regime. Maar het wantrouwen bleef al die tijd sluimeren.
Vervolging
De arrestatie van Ghannouchi komt nadat hij in de Tunesische media zou hebben gezegd dat er een burgeroorlog dreigt als de politieke islam uitgeroeid wordt. "Hij is het afgelopen jaar al verschillende keren verhoord. Deze arrestatie zat er een beetje aan te komen, hij was duidelijk doelwit", zegt Ben Salah.
Ghannouchi is niet de eerste tegenstander van het regime die opgepakt wordt. Begin dit jaar arresteerden de autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land meer dan twintig critici, onder wie prominente politici, voormalige ministers en zakenlieden. Ook werd de eigenaar van de populaire radiozender Mosaïque FM opgepakt.
Nieuwsuur maakte onderstaande video over de onder druk staande democratie in het land. Tot grote zorgen van de EU, want het Afrikaanse land is het belangrijkste vertrekpunt van migranten richting Europa:
Sinds het aantreden van president Saied is er veel kritiek op zijn beleid. Volgens tegenstanders trekt de president alle macht naar zich toe en beschuldigt hij hen van terrorisme en verraad.
Vorig jaar zomer werd een nieuwe grondwet aangenomen via een referendum waarbij maar 27,5 procent van de bevolking kwam opdagen. De wet gaf Saied nog meer macht om op zijn eigen houtje nieuwe wetten in te voeren.
Het lukte Saied ook om een einde te maken aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Rechters worden door de president benoemd en zijn verantwoording aan hem schuldig. "Dat maakt dat hij vrij spel heeft als hij mensen wil vervolgen", legt Ben Salah uit.
Verbod op politieke partij?
Volgens Saied zelf zijn de maatregelen nodig om stabiliteit in Tunesië te garanderen en terrorisme aan te pakken. Maar gevreesd wordt dat de democratie in het land afglijdt naar de tijd van voor de Arabische Lente van 2011, toen massale volksprotesten leidden tot de val van dictator Ben Ali. Hij was 24 jaar aan de macht.
Volgens Ben Salah is het mogelijk dat er later meer arrestaties van Ennahda-partijleden volgen, omdat het hoofdkantoor van de partij nog wordt doorzocht. Kantoren van de partij over het hele land zijn inmiddels afgesloten. Het kan een opmaat zijn naar een algeheel verbod op de partij. Dat zou betekenen dat er voor het eerst, sinds de democratische omwenteling in Tunesië, een politieke partij wordt verboden.