Taabouni, Kökcü en Idrissi
NOS Voetbal

Feyenoorders Kökcü, Idrissi en Taabouni organiseren iftar: 'Bijzonder om samen te beleven'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

"Het is toch iets spiritueels. Je hebt iets in je hoofd waar je meer kracht van krijgt. Dat moet ik vasthouden voor na de ramadan." Orkun Kökcü heeft tijdens het voetballen geen last van de ramadan. Integendeel, hij haalt extra kracht uit het vasten. Dat wilde hij delen met mensen uit Rotterdam.

Feyenoord organiseerde daarom op initiatief van Kökcü en zijn teamgenoten Oussama Idrissi en Mo Taabouni een iftar in De Kuip. Met 97 stadgenoten die een steuntje in de rug konden gebruiken, genoten de drie van de maaltijd die genuttigd mag worden na een dag vasten.

Snel geregeld

"Ik kwam met het idee", vertelt Kökcü. "Ik probeer elk jaar in de moskee een etentje weg te geven. Dit jaar had ik het er met Mo en Oussama over of het niet leuk was om samen met Feyenoord een etentje te regelen. We kwamen zo'n anderhalve week geleden met het idee, dus dat heeft de club snel geregeld."

Feyenoorders organiseren iftar: 'Was binnen twee weken geregeld'

Dadels, Turks brood met smeersels, couscous-salade, kipstoofschotel en baklava. Een kleine greep uit het uitgebreide menu dat Feyenoord samenstelde. "De club en de maatschappelijke afdeling hebben hard gewerkt om dit te organiseren", zegt algemeen directeur Dennis te Kloese.

"Het is een leuk initiatief. Het zegt ook iets over de jongens. Ze zijn sociaal en begaan met anderen. Heel gedisciplineerd in hun geloof en overtuiging. Dat spreekt wel in hun voordeel. Het is een hele positieve avond. En het eten is erg goed, moet ik zeggen."

Het is gezellig

De vrienden Bassam en Musheer zijn twee van de aanwezigen. Het uit Jemen afkomstige duo is in De Kuip met hun kinderen. "Toen ik naar Nederland kwam, hoorde ik steeds dat dit zo'n gastvrij land is", vertelt Bassam. "Vandaag voel ik dat aan alles. En zoals Nederlanders het zo mooi zeggen: het is gezellig."

"Het is fantastisch dat Feyenoord zo multicultureel is ingesteld", voegt Musheer toe. "We waren hier ook met het kerstdiner dat de club organiseerde. We voelen ons enorm welkom bij Feyenoord. De iftar is heel belangrijk voor moslims. Het is bijzonder om dat hier samen met iedereen te beleven."

'Trek hebben we allemaal'

Kökcü, Idrissi en Taabouni delen de tafel met een aantal gelukkigen. Ook zijn ze aanwezig bij het gebed in één van de twee beschikbaar gestelde business units. De drie zouden als topvoetballer op wedstrijddagen het vasten mogen laten, maar dat is voor hun geen optie. Het is ook niet nodig, want vasten en voetballen zijn voor hun prima te combineren.

De spelers en hun gasten genieten van de maaltijd

"Trek hebben we allemaal af en toe", legt Kökcü uit. "Het is jezelf daaroverheen zetten. Als we trainen, zijn we vroeg wakker. Dan is het wel extra zwaar. Vandaag kon ik uitslapen en heb ik wat meer energie om de dag door te komen."

De ramadan lijkt op het veld inderdaad geen invloed te hebben op Kökcü. Tegen AS Roma was hij bijvoorbeeld negentig minuten lang de voortrekker van een fel Feyenoord. En na de wedstrijd? Eindelijk eten. "Maar niet veel. Een dadel en een slokje water. Anders krijg je een opblaasbuik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl