NOS Voetbal

In de lift naar de allerziekste kinderen worden de spelers van Feyenoord even stil

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Het podiumpje in de centrale hal van het Sophia Kinderziekenhuis begeeft het bijna onder het gewicht van alle spelers en stafleden van Feyenoord. Met een flinke afvaardiging is de trotse koploper in de eredivisie woensdag aanwezig.

Net als Feyenoord voelen alle andere eredivisieclubs zich maatschappelijk betrokken. Ze nemen hun verantwoordelijkheid om mensen die dat nodig hebben op allerlei manieren te ondersteunen.

Quinten Timber met een cadeau

De relatie tussen Feyenoord en het Sophia Kinderziekenhuis gaat ver terug, met als meest memorabele moment de 'knuffelregen' in De Kuip tijdens het duel met ADO Den Haag in 2016. De bezoekende supporters op de tweede ring gooien talloze pluche beesten naar beneden, waar op de eerste ring kinderen uit het ziekenhuis zitten.

Vorige maand was Feyenoord - Excelsior de jaarlijkse Sophiawedstrijd, met veel jonge patiënten op de tribune en collectanten bij de toegangspoorten.

Daarnaast gaan de selectie en staf van Feyenoord jaarlijks, mits corona geen roet in het eten gooit, bij de zieke kinderen langs om hen een hart onder de riem te steken. Op deze decembermiddag is het weer zo ver.

Volledige selectie aanwezig

Als nagenoeg de complete selectie is voorgesteld aan de aanwezige kinderen en hun ouders, die in sommige gevallen nog enthousiaster reageren dan hun kroost, begint het officiële gedeelte. De selectie wordt in groepjes opgesplitst.

Een aantal spelers blijft in de centrale hal voor diverse sportieve activiteiten en de anderen gaan naar boven, waar de kinderen liggen die zo ziek zijn dat ze niet naar beneden kunnen komen.

In de lift is het stil. Het lijkt wel een spelerstunnel voor een belangrijke wedstrijd. Een speler geeft aan dat hij het erg spannend vindt. Ze weten niet precies wat ze te wachten staat in de zalen vol zieke kinderen die ze gaan bezoeken.

Feyenoorders bij Timo en vader Joeri

Eén van die kinderen is de 15-jarige Timo. Het bezoek komt voor deze Feyenoord-supporter op een mooie dag. Gisteren heeft hij namelijk een nieuwe nier gekregen van zijn vader Joeri. Het herstel is zwaar, maar gaat volgens Joeri "boven verwachting".

"Een mooiere steun in de rug kan je niet hebben", zegt Joeri over het bezoek van de Feyenoorders. Onder anderen Quinten Timber, Gernot Trauner en John de Wolf staan aan het bed van zijn zoon met cadeautjes en gelukwensen.

"Feyenoord zit in ons bloed. Dat ze dan de moeite nemen om Timo en alle andere kinderen die een steun in de rug kunnen gebruik te bezoeken... Er zijn veel redenen waarom ik van die club houd, en dit is er absoluut één van."

Feyenoord reikt cheque uit

Wanneer de spelers zich na een klein uur weer hebben verzameld om te vertrekken, staat er nog één iemand in de hal. Trainer Slot wordt constant aangesproken voor het maken van selfies.

"Op zo'n dag als deze denk je: waarom doen we dat niet vaker? Je ziet dat je mensen in een kwetsbare, moeilijke fase van hun leven kracht en steun kunt geven met je aanwezigheid. Dat is heel waardevol."

"En ik denk dat het goed is dat de spelers merken hoe bevoorrecht ze zijn. En dit keer niet op financieel gebied, maar vanwege het feit dat ze gezond zijn en niet de zorgen hebben die deze mensen hier wel hebben", vervolgt Slot. "Niet alleen als trainer, maar ook als mens is het een voorrecht om hier vanmiddag te mogen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl