Generaal Hemedti, op een foto uit 2019
NOS Nieuws

Strijd gaat door in Sudan, generaal wil internationaal ingrijpen

In Sudan vinden ook vandaag zware beschietingen plaats en zijn explosies te horen. Verspreid over het land wordt voor de derde dag op rij gevochten tussen het leger en de Rapid Support Forces (RSF).

De leider van de RSF-militie, generaal Hemedti, roept de internationale gemeenschap op om in te grijpen. Volgens hem voert het Sudanese leger luchtaanvallen uit op onschuldige burgers. Het leger zegt alleen doelwitten van RSF te bombarderen.

Volgens artsen zijn zeker 97 burgers gedood. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt door vuurgevechten en bombardementen. Het is onduidelijk hoeveel militairen en militiestrijders zijn gesneuveld.

In de straten van hoofdstad Khartoem wordt gestreden met tanks en op jeeps gemonteerde machinegeweren. Straaljagers voeren bombardementen uit:

Khartoem ontwaakt met zwarte rookwolken en geluid van geweerschoten

Het conflict is terug te brengen tot een machtsstrijd tussen twee generaals: Hemedti en staatshoofd Abdel Fattah al-Burhan. Hemedti zou beschikken over zo'n 100.000 strijders. Het is nog onduidelijk wie de gevechten, die afgelopen zaterdag uitbraken, is begonnen.

Al-Burhan heeft de RSF bestempeld tot rebellengroepering. Hij heeft de rivaliserende strijdgroep opgeroepen zichzelf op te heffen en de wapens neer te leggen.

'Leger krijgt overhand'

In de strijd om Sudan lijkt het leger de overhand te krijgen, zeggen ooggetuigen tegen Reuters. Maar vanwege de chaos is het onmogelijk om harde conclusies te trekken; er gaan tegenstrijdige berichten rond.

De RSF zou zware verliezen hebben geleden door luchtaanvallen. Ook wordt gemeld dat het leger een deel van het presidentiële paleis in hoofdstad Khartoem heeft heroverd.

De strijd om de hoofdstad lijkt echter verre van gestreden. Duizenden zwaarbewapende RSF-strijders zouden zich ophouden in woonwijken. Ook heeft de militie zich verschanst op het internationale vliegveld van Khartoem.

Op de Twitterpagina van de RSF worden allerlei militaire successen gemeld. Zo zijn er video's geplaatst waarop gevangengenomen hooggeplaatste commandanten van het leger te zien zouden zijn. Ook beweert de strijdgroep het vliegveld van de stad Merowe te hebben ingenomen - terwijl het leger juist stelt dat het de luchthaven weer in handen heeft.

Wapenstilstand geschonden

Gisteren beloofden het leger en de RSF dat elke middag de strijd voor drie uur zou worden gestaakt, zodat hulpverleners hun werk kunnen doen. Het was volgens ooggetuigen gistermiddag even iets rustiger - maar de gevechten gingen wel door.

Ondertussen verslechtert de humanitaire situatie. "We hebben 24 uur niet geslapen vanwege de explosies en het schudden van het huis", zegt een jonge inwoner van de hoofdstad tegen persbureau AP. "We zijn bang dat ons drinkwater en voedsel opraken, evenals medicijnen voor onze vader die lijdt aan diabetes."

Gisteren kondigde het VN-Wereldvoedselprogramma aan de noodhulp tijdelijk te staken vanwege de dood van drie medewerkers bij vuurgevechten. "Weerzinwekkend", noemt VN-chef Guterres de dood van deze VN-medewerkers vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl