NOS Wielrennen

Amstel Gold Race-winnares Cavalli wil beelden van haar bizarre val vermijden

Cavalli heeft beelden van haar keiharde valpartij zo min mogelijk teruggekeken

De valpartij viel eigenlijk wel mee. In de tweede etappe van de Tour de France gaat het op een lange rechte weg mis in het midden van het peloton. Om haar heen gaan rensters onderuit en ook Marta Cavalli kan zich in de chaos nog maar net staande houden. De klap moet dan nog komen.

In volle vaart, met zo'n 50 kilometer per uur, rijdt de onoplettende Australische kampioene Nicole Frain in de rug van de Italiaanse. Cavalli knokt zich nog wel naar de finish, maar de tranen in haar ogen vertellen het verhaal.

Een lange revalidatie volgde na die valpartij in de Tour de France, waarbij ze schedelletsel opliep. Bijna een jaar later praat ze nog altijd niet graag over het nare incident. "Ik heb de beelden van de valpartij zo min mogelijk teruggekeken. Ik vond het een beetje eng, daarom probeer ik er niet aan terug te denken en het zoveel mogelijk te vermijden", zegt de Italiaanse renster.

Maar inmiddels is Cavalli weer 100 procent, zowel fysiek als mentaal. Ze denkt dan ook dat ze kans maakt om zondag de Amstel Gold Race te winnen. Net zoals ze dat vorig jaar tot ieders verrassing deed.

Herstel kostte veel tijd

De zege van vorig jaar was haar grote doorbraak in het peloton. Later won Cavalli ook de Waalse Pijl (voor Van Vleuten) en reed ze mooie ereplaatsen bij elkaar in Parijs-Roubaix (vijfde) en Luik-Bastenaken-Luik (zesde) en werd ze tweede in het eindklassement van de Giro.

Maar na de val in de Tour de France kwam ze niet meer in de buurt van haar oude niveau. In de UAE Tour, haar eerste koers dit wielerjaar, viel op dat ze een paar keer zonder reden op achterstand werd gereden. De reden: Cavalli had angst om in het peloton te rijden.

De 13de plaats in de door Shirin van Anrooij gewonnen Trofeo Alfredo Binda biedt houvast voor een van de belangrijkste weken van het seizoen. "Het was zwaar om te herstellen, dat heeft me veel tijd gekost. Ik heb nog steeds niet echt het idee dat mijn seizoen begonnen is. Misschien kan dit weekend in de Gold Race de echte start zijn."

Bekijk hier de beelden van de valpartij van Cavalli:

De keiharde valpartij van Marta Cavalli in de Tour de France van vorig jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl