Drukte op de Wallen in het centrum van Amsterdam
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Ondernemers en sekswerkers op de Wallen naar de rechter om vervroegde sluitingstijden

Horecaondernemers, sekswerkers en raamexploitanten op de Wallen in Amsterdam zijn boos omdat hun ondernemingen op last van de gemeente in het weekend eerder dicht moeten. Vandaag boog de voorzieningenrechter zich over de vraag of de cafés en ramen hun oude openingstijden mogen aanhouden, in elk geval zolang de bezwaarprocedure loopt.

Sinds twee weken moet de raamprostitutie op de Wallen in de weekenden drie uur eerder dicht, om 03.00 uur in plaats van 06.00 uur. Cafés moeten om 02.00 uur sluiten en mogen vanaf 01.00 uur geen nieuwe gasten toelaten. De aangepaste tijden zijn onderdeel van de maatregelen om de drukte en overlast in de binnenstad tegen te gaan.

De ondernemers en sekswerkers vinden dat zij de dupe zijn van de vervroegde sluitingstijden, terwijl zij niet de overlast veroorzaken. Ze pleiten daarom voor een alternatieve aanpak om deze tegen te gaan, waaronder meer handhaving. Dat er op de Wallen overlast is, ontkennen ze niet, maar volgens hen wordt deze vooral veroorzaakt door toeristen en een klein aantal bedrijven dat zich niet aan de regels houdt.

Toeristencampagnes

Hun advocaten stellen dat de gemeente de overlast over zichzelf heeft afgeroepen door jarenlang campagnes te voeren om meer toeristen naar de stad te krijgen. Horecaondernemers en sekswerkers worden volgens hen nu benadeeld vanwege de drukte die de gemeente zelf heeft veroorzaakt, schrijft AT5.

De gemeente betoogde vandaag dat de campagnes er nooit op gericht zijn geweest om toeristen naar de Wallen te lokken. De jurist van de gemeente zei dat sekswerkers op de Wallen een toeristische attractie zijn geworden en dat vooral kijkers overlast veroorzaken: "De burgemeester wil de horeca en prostitutie in het Wallengebied niet de nek omdraaien."

Tot 01.00 uur 's nachts zijn het meestal windowshoppers, daarna komen de echte klanten. Om mijn kamerhuur terug te verdienen, moet ik dan heel hard doorwerken, en alsnog haal ik het nu niet.

sekswerker

Volgens een aanwezige sekswerker, die ook namens ruim tweehonderd andere collega's sprak, kunnen zij niet anders dan tot 03.00 uur doorwerken.

"Tot 01.00 uur 's nachts zijn het meestal window shoppers, daarna komen de echte klanten. Om mijn kamerhuur terug te verdienen, moet ik dan heel hard doorwerken, en alsnog haal ik het nu niet", zei de sekswerker. Ook is het volgens haar gevaarlijk voor de sekswerkers als ze allemaal tegelijk om 03.00 uur vertrekken. "Als iedereen tegelijkertijd vertrekt met cash op zak, heb je de slachtoffers voor het uitkiezen."

Volgens een gemeentejurist zijn sekswerkers niet verplicht om rond 03.00 uur 's nachts hun werkruimte te verlaten en mogen zij rustig blijven wachten tot ze het wel verantwoord vinden om te vertrekken.

'Laatste twee weken nauwelijks iets verdiend'

De ondernemers en sekswerkers zeiden dat de vroege sluitingstijden niet alleen financiële gevolgen hebben. "Mijn inkomen, mentale gezondheid en toekomst zijn me afgenomen", zei de sekswerker. "De laatste twee weken heb ik nauwelijks iets verdiend, ik heb hoofdpijn, paniekaanvallen en slaapproblemen."

Een raamexploitant wees erop dat het voor sekswerkers ook een stuk onveiliger wordt: "Eerst hoorde ik zelden dat sekswerkers klanten mee naar huis namen na sluitingstijd, maar de afgelopen weken heb ik al vijf keer waargenomen dat ze met iemand naar een hotel gaan. Ik heb zelfs iemand na sluitingstijd zien tippelen op de Wallen. Dat had ik nog nooit meegemaakt."

Erotisch centrum

De sekswerkers vinden ook dat ze door de vervroegde sluitingstijden gedwongen worden om naar het nieuwe erotisch centrum in Amsterdam te verhuizen. Volgens de gemeentejurist hebben deze twee zaken niets met elkaar te maken: "De vervroegde sluitingstijden gelden nu tot 1 april 2025, dan is het erotisch centrum er nog lang niet. Dat staat pas gepland voor 2028."

Vooralsnog blijven de ramen en deuren in het weekend eerder dichtgaan. De rechter doet uiterlijk over twee weken uitspraak.

Advertentie via Ster.nl