Uitgaanspubliek op de Wallen in Amsterdam
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Amsterdam neemt maatregelen tegen toerisme: 'Nu kiezen voor begrenzing'

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil maatregelen nemen om het aantal toeristen in te perken. Het stadsbestuur wil onder meer overlastgevende vrijgezellenfeesten en georganiseerde kroegentochten aanpakken, het aantal riviercruises beperken en op de Wallen de sluitingstijden van horecazaken en raamprostitutie vervroegen.

Verder is het college voorstander van een blowverbod in bepaalde delen van de binnenstad. Ook komt er een ontmoedigingscampagne voor buitenlandse bezoekers die volgens het college "los willen gaan" in Amsterdam. Die campagne moet begin volgend jaar van start gaan.

Wethouder Sofyan Mbarki van Economische Zaken heeft vanmiddag zijn plannen gepresenteerd, schrijft NH Nieuws/AT5. De gemeenteraad moet er nog over beslissen.

Groeiende stroom aan toeristen

De toeristenstroom is inmiddels, na een flinke dip door corona, weer op volle sterkte. Eerder deze maand werd duidelijk dat in het derde kwartaal (juli, augustus, september) meer toeristen in Nederland hadden overnacht dan voor corona. Velen van hen doen dat in Amsterdam.

De gemeenteraad bepaalde dat er extra maatregelen moeten komen als het verwachte aantal overnachtingen in de stad dit jaar boven 18 miljoen uitkomt. Mogelijk wordt dat aantal dit jaar gehaald en vanaf 2024 worden er jaarlijks zelfs meer dan 20 miljoen bezoekers verwacht.

"Als de stad ons lief is, moeten we nu actie ondernemen. Er is veel gedaan de afgelopen jaren, maar we moeten de komende jaren nog méér doen", schrijft Mbarki in een brief aan de gemeenteraad. "Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden moeten we nu kiezen voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei."

Horeca op de Wallen om 02.00 uur dicht

Om de overlast in het Wallengebied aan te pakken, wil het stadsbestuur de sluitingstijden in weekendnachten aanscherpen. Dit gebeurt op verzoek van de bewoners.

Horecazaken moeten dan 02.00 uur sluiten, waarbij er vanaf 01.00 uur geen nieuwe bezoekers worden toegelaten. Raamprostitutie zou om 03.00 uur dicht moeten gaan. Volgens wethouder Mbarki krijgen bewoners in het weekend zo eerder rust.

Advertentie via Ster.nl