Uitgaanspubliek op de Wallen in Amsterdam
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Blowen op de Wallen in Amsterdam vanaf half mei verboden

Vanaf half mei is het verboden om op de Wallen in Amsterdam op straat een joint te roken. Met de maatregel wil de gemeente de overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte door met name toeristen terugdringen.

De gemeente stelt dat bewoners van de oude binnenstad "structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte" hebben. Vooral 's nachts zou het grimmig worden. "Bewoners kunnen niet goed slapen en de buurt wordt onveilig en onleefbaar", zegt de gemeente.

Naast het blowverbod gaat de gemeente onderzoeken of een afhaalverbod voor softdrugs juridisch haalbaar en te handhaven is. Dat afhaalverbod zou dan moeten gelden van 16.00 uur tot 01.00 uur, van donderdag tot en met zondag. Mocht het blowverbod op straat niet voldoende zijn, dan wordt er ook gekeken of blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied verboden kan worden, schrijft NH Nieuws/AT5.

Maatregelenpakket om overlast van toeristen terug te dringen

Het blowverbod is een van de maatregelen die het college van burgemeester en wethouders vorig jaar november presenteerde om de overlast van toeristen in het Wallengebied terug te dringen.

Andere maatregelen die genoemd werden zijn het aanscherpen van het alcoholverkoopverbod en het vervroegen van sluitingstijden voor horeca en prostitutieramen. Deze maatregelen moeten nog voor de zomer van kracht worden, laat de gemeente vandaag weten.

Als de aangepaste sluitingstijden ingaan, geldt voor de horecazaken dat ze om 02.00 moeten sluiten. Ook mogen ze vanaf 01.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Raamprostitutie zou om 03.00 uur dicht moeten gaan, in plaats van 06.00 uur.

Advertentie via Ster.nl