De demonstranten worden weggevoerd door de politie
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt betogers op bij bezoek Macron aan Universiteit van Amsterdam

Bij het bezoek van de Franse president Macron aan de Universiteit van Amsterdam zijn twee demonstranten aangehouden. Ze renden buiten bij aankomst van de president op hem af en zongen het protestlied On est là (wij zijn hier), dat in Frankrijk vaak wordt gezongen bij betogingen tegen Macron. De twee kwamen niet bij de president en koning Willem-Alexander in de buurt.

Beveiligers werkten de demonstranten tegen de grond en agenten voerden hen daarna af. Macron en koning Willem-Alexander bleven tijdens het incident buiten met elkaar en de eveneens aanwezige burgemeester Femke Halsema praten.

Op deze beelden is te zien hoe een van de demonstranten wordt aangehouden:

Betoger aangehouden die president Marcron en koning Willem-Alexander probeerde te benaderen

De Franse president is voor een tweedaags staatsbezoek in Nederland. Macron gaat vandaag ook naar het Rijksmuseum, voor de Vermeertentoonstelling. Verder is er een rondvaart gepland. Gisteravond zat hij aan bij een staatsbanket met de koning.

Gisteren werd een toespraak van Macron in Den Haag ook verstoord door activisten. Toeschouwers riepen tijdens zijn lezing leuzen vanaf de tribune. Ook hadden ze spandoeken bij zich. Nadat de betogers de zaal waren uitgezet, ging Macron verder met zijn rede.

Pensioenleeftijd

In Frankrijk is het al maanden onrustig vanwege de pensioenhervormingen, waarbij de demonstraties steeds gewelddadiger worden en vaak uitlopen op rellen. De demonstranten zijn niet alleen boos vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar, maar ook op de manier waarop Macron de wijziging erdoor drukte. De president gebruikte een bijzondere grondwettelijke procedure en omzeilde daarmee het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl