NOS VoetbalAangepast

Fortuna blijkt eitje voor Ajax, dat wint en twee talenten laat debuteren

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

Ajax speelt een moeizaam eredivisieseizoen, maar op Eerste Paasdag was het appeltje-eitje tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers wonnen in de Johan Cruijff Arena met 4-0 dankzij doelpunten van Steven Berghuis (2), Steven Bergwijn en Kenneth Taylor.

Door de overwinning neemt Ajax op doelsaldo de tweede plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, van PSV over. De achterstand op koploper Feyenoord, dat later op de dag met 5-1 won van RKC Waalwijk, bleef acht punten.

Ajax had al twee wedstrijden niet gewonnen in de eredivisie (nederlaag tegen Feyenoord en gelijkspel tegen Go Ahead Eagles), maar tankte eerder deze week vertrouwen. De ploeg van John Heitinga bereikte de bekerfinale met een bewogen zege op Feyenoord in De Kuip.

Dat duel werd ontsierd doordat Davy Klaassen een voorwerp van de tribune op zijn hoofd kreeg. Tegen Fortuna was de middenvelder gewoon weer van de partij. Ook de veelbesproken Fortuna-spits Burak Yilmaz stond aan de aftrap.

Karakteristiek doelpunt

Berghuis opende het bal met een karakteristiek doelpunt. De aanvaller dribbelde vanaf rechts naar binnen en krulde de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Ivor Pandur. De VAR keek nog even naar een eventuele overtreding van Edson Álvarez, maar vond het te weinig om het doelpunt af te keuren.

Bekijk hieronder de reacties van John Heitinga, Steven Berghuis (Ajax) en technisch manager Sjoerd Ars (Fortuna Sittard).

Dusan Tadic kon na twintig minuten de score verdubbelen na een verkeerde terugspeelbal van Rémy Vita. De Servische aanvoerder was de keeper al voorbij, maar zag verdediger Rodrigo Guth zijn inzet uit het doel koppen.

Even later was het alsnog 2-0 voor Ajax, waar Florian Grillitsch verrassend in de basis stond. Na opnieuw geklungel van Vita kon Berghuis zijn tweede van de wedstrijd binnenschieten.

Bergwijn pikt doelpunt mee

Bergwijn, de recordaankoop die bezig is aan een moeizaam eerste seizoen, deed na rust van zich spreken. Met enig fortuin schoot de aanvaller binnen op aangeven van Berghuis.

Jorge Sanchez met een omhaal

Rechtsback Jorge Sánchez was voor de verandering een van de uitblinkers bij de Amsterdammers en zorgde met een omhaal (net naast) bijna voor de vierde treffer. Aan de andere kant was Dimitris Siovas dicht bij de 3-1, maar zijn kopbal ketste af op de lat.

Taylor bepaalde de eindstand op 4-0. De middenvelder schoot hard raak na een assist van Berghuis, die zo bij alle doelpunten van Ajax was betrokken.

Jonge debutanten

Nog twee keer veerde het publiek in de Arena op toen Heitinga de 18-jarige Silvano Vos en de 17-jarige Mika Godts liet debuteren. Doelpunten vielen er dus niet meer, al was Vos er met een schot net naast nog wel dichtbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl