In Burkina Faso laait geweld de laatste jaren steeds vaker op
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij twee aanvallen in Burkina Faso

In het noorden van Burkina Faso zijn zeker 44 mensen omgekomen bij twee aanvallen, melden lokale autoriteiten. Wie er achter de aanvallen zit, is niet duidelijk. De autoriteiten spreken van "gewapende terroristische groeperingen".

De dorpen Kourakou en Tondobi in de Sahelregio van het West-Afrikaanse land werden in de nacht van donderdag op vrijdag binnengevallen. In dat gebied zijn islamistische groeperingen actief die banden hebben met Al Qaida en IS. Die groepen plegen vaak aanslagen in de bewuste regio.

De gouverneur van de regio noemt de aanvallen "verachtelijk en barbaars". Hij zegt dat de regering de rust in het gebied probeert terug te krijgen en roept op tot kalmte.

Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld. Het jarenlange geweld leidt er tot grote politieke instabiliteit. De overheid heeft een groot deel van het grondgebied niet onder controle en er werd vorig jaar tot twee keer toe een coup gepleegd door militairen die beloofden hard op te treden tegen de jihadisten.

Het geweld neemt echter steeds meer toe in het land. En jihadisten blokkeren dorpen, waardoor honderdduizenden mensen niet vrij kunnen bewegen.

Een groep gelieerd aan IS zei in februari verantwoordelijk te zijn voor het doden van meer dan zeventig militairen. Tientallen raakten gewond en vijf militairen werden gegijzeld. Dat gebeurde nadat een militair konvooi in het noorden in een hinderlaag was gelopen. Een paar weken daarvoor doodden jihadisten 32 mensen bij verschillende aanvallen in het land. Onder de doden waren militairen en burgers.

Humanitaire crisis

In de afgelopen jaren zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Duizenden zijn omgekomen. De onrust in de regio begon in 2012 in het noordelijke buurland Mali, toen islamisten een separatistische beweging de kop indrukten. Het geweld verspreidde zich nadien naar Burkina Faso en Niger.

Volgens de Verenigde Naties verkeert het land in de grootste humanitaire crisis uit zijn geschiedenis. Een vijfde van de inwoners, ruim 4,5 miljoen mensen, heeft humanitaire hulp nodig, zegt de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl