Burkinese militairen
NOS Nieuws

Doodgeschoten burgers gevonden in Burkina Faso, activisten beschuldigen militie

In het noordwesten van Burkina Faso zijn de lichamen gevonden van 28 doodgeschoten mensen, onder wie een nog onbekend aantal kinderen. Dat heeft de regering van het West-Afrikaanse land bekendgemaakt. De regering zegt onderzoek te doen naar de verantwoordelijken en de motieven voor de moordpartij.

De lokale mensenrechtengroep CISC, die opkomt voor slachtoffers van etnische conflicten, meldt dat het bloedbad is aangericht door een gewapende militie die gelieerd is aan het Burkinese militaire bewind. Leden zouden de inwoners van het dorp Nouna hebben aangevallen omdat ze meenden dat het sympathisanten waren van de jihadisten die de regio al jaren teisteren.

In Nouna wonen voornamelijk leden van het islamitische Fulani-herdersvolk. Leden van die etnische groep worden vaker aangezien voor bondgenoten van extremistische islamitische groeperingen, en zijn daarom regelmatig het slachtoffer van de anti-terrorismeaanpak van het Burkinese leger. Veel Fulani vrezen zowel de jihadisten als het regeringsleger en de daaraan verbonden milities.

'Vergelding'

"Ze hebben eigenlijk alleen de fitte of invloedrijke mensen aangevallen en de gezonde leden van de gemeenschap", zegt mensenrechtenactivist Daouda Diallo van het CISC. Het bloedbad in Nouna was volgens hem een vergelding voor een aanval van jihadisten op de burgermilitie.

Het Burkinese Openbaar Ministerie roept de bevolking op om de rust te bewaren zolang de regering de moorden onderzoekt. De openbaar aanklager verwacht dat meerdere mensen opgepakt zullen worden voor de "daden van ongehoorde ernst".

Burkina Faso kampt al jaren met extremistische groeperingen die banden onderhouden met terreurbewegingen als al-Qaida en IS. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld en duizenden vonden de dood.

De regering van juntaleider Traoré heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de beschuldigingen aan het adres van milities. Wel prees hij in zijn nieuwjaarstoespraak deze week het patriottisme van deze burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl