NOS NieuwsAangepast

Tientallen ontvoerde vrouwen en kinderen in Burkina Faso bevrijd

In Burkina Faso zijn 66 vrouwen en kinderen bevrijd die waren ontvoerd door gewapende mannen in het West-Afrikaanse land. Dat heeft de nationale radiozender RTB bekendgemaakt.

De 27 vrouwen en 39 kinderen werden vorige week donderdag en vrijdag gekidnapt in het noorden van het land, vermoedelijk door jihadisten. Zo'n massa-ontvoering had zich nog niet eerder voorgedaan in Burkina Faso.

De vrouwen en kinderen werden bevrijd bij een reddingsoperatie door veiligheidstroepen in een provincie die grenst aan Arbinda, de provincie waar ze waren ontvoerd.

Bladeren en fruit

Burkina Faso heeft sinds 2015 te maken met geweld door extremisten die banden hebben met Al-Qaida en IS. Het geweld heeft zich verspreid vanuit buurland Mali. De jihadisten houden gebied bezet in het noorden van het land. De afgelopen jaren zijn honderden inwoners van dorpen in de regio gedood en duizenden zijn gevlucht.

Ook zijn sommige gebieden onbereikbaar geworden voor hulp aan de bevolking. Veel dorpelingen zijn daardoor aangewezen op fruit, bladeren en zaden die in het wild zijn te vinden. Buiten de dorpen zijn ze echter kwetsbaarder voor aanvallen van jihadisten. Ook de vorige week ontvoerde vrouwen werden meegenomen toen ze bladeren en fruit aan het verzamelen waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl