Boeren in Pelt, Vlaanderen, luisteren naar minister Brouns
NOS Nieuws

Vlaamse landbouwminister toert langs boeren om stikstofakkoord uit te leggen

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

In tegenstelling tot Nederland lijken de Vlamingen erin geslaagd om het eens te worden over de aanpak van het stikstofprobleem: per 2030 moet de helft minder worden uitgestoten. De Vlaamse boeren moeten dus aan de bak.

Hoe dat moet, hopen ze te horen van de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns. Met de slogan 'De boer op met Jo' toert hij door Vlaanderen om boeren het stikstofakkoord uit te leggen dat de Vlaamse regering vorige maand sloot na nachtenlange onderhandelingen.

De oude parochiezaal in Pelt, net over de grens in Belgisch Limburg, stroomt rond 20.00 uur in de avond vol. Meer dan honderd boeren zijn ingegaan op de uitnodiging van Brouns.

"Natuurherstel en een toekomst voor de landbouw kunnen hand in hand gaan" is de boodschap van de minister. De sfeer in de zaal is gemoedelijk, maar de zorgen bij de boeren zijn groot. Voor niemand lijkt duidelijk wat dit concreet betekent voor zijn of haar bedrijf.

Eerste boeren uitgekocht

Melkveehouder François Achten is ook bij de bijeenkomst. Hij runt een boerderij met bijna 500 koeien en kalveren. Als hij er niet in slaagt de stikstofuitstoot de komende jaren terug te dringen, bestaat de kans dat hij een deel van zijn vee weg moet doen. "Ja, dan wordt het moeilijk, want dan zal het lastig worden om nog rond te komen", zegt Achten. Al dit jaar worden de eerste boeren uitgekocht.

Minister Brouns is lid van de Vlaamse Christendemocraten, CD&V. Net als het CDA in Nederland staat die partij onder grote druk. De enorme verkiezingswinst van BBB in Nederland is ook hier niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is er ook een Vlaamse BBB opgezet onder leiding van de Vlaamse Tine Hermans, die wil meedoen aan de parlementsverkiezingen volgend jaar mei.

Het is de Vlaamse regering gelukt om meer duidelijkheid te scheppen met het akkoord. Hoe is dat gelukt? Volgens minister Brouns kunnen we ons beter afvragen waarom het Nederland tot nu toe niet lukt. "Wij zijn blijven praten en blijven onderhandelen."

Volgens stikstofdeskundige David de Pue hielpen de donkere wolken boven Nederland om de druk op de Vlaamse politiek te houden. "Het doembeeld van Nederland, met de vergunningenstop en chaos, heeft wel geholpen om tot een compromis te komen."

Ook al is er een Vlaams akkoord, Brouns en De Pue blijven de ontwikkelingen in Nederland met argusogen volgen. Als Nederland niks doet, zal dat gevolgen hebben voor Vlaanderen. "Een groot deel van de stikstof in Vlaanderen komt uit het buitenland. Als we de doelstellingen willen halen en Nederland doet niet genoeg, dan zullen de Vlaamse boeren en andere sectoren meer moeten doen", zegt De Pue.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl