NOS Voetbal

Miedema laat laatste beetje hoop op WK varen: 'Focus op volgend seizoen'

De vrouwen van Oranje moeten het op het WK komende zomer definitief zonder de topscorer aller tijden stellen. Vivianne Miedema heeft het laatste beetje hoop verloren dat ze op tijd hersteld zal zijn van haar kruisbandblessure.

"Het is gewoon niet realistisch. Tuurlijk wil ik erbij zijn en wil ik naar Australië en Nieuw-Zeeland. Maar het is gewoon niet realistisch, het komt helaas echt te vroeg", zegt de voetbalster tegenover de NOS.

"Het is ook niet fair van mij om half fit mee te gaan en iemand anders z'n plek in te nemen. Als ik iets kan betekenen voor de meiden of de staf, dan doe ik dat graag. Maar op het veld zal ik er niet bij zijn."

Bekijk hier een fragment van het interview met Miedema, dat later deze week uitgebreid te zien is op NOS.nl en tv:

Miedema zet definitief streep door WK: 'Gewoon niet realistisch'

De 26-jarige Miedema liep in december een gescheurde kruisband op. Voor die blessure staat een hersteltijd van minimaal negen maanden.

Een wonder

Het WK in Australië en Nieuw-Zeeland begint op 20 juli, zeven maanden nadat Miedema geblesseerd is geraakt. Met een 'Memphis Depay-achtig' herstel (de spits van Oranje was in 2020 na een half jaar hersteld van een kruisbandblessure, waarna het EK een jaar werd uitgesteld wegens corona) had ze wellicht nog op tijd fit kunnen zijn.

In december verwachtte Miedema meteen al dat ze het WK zou moeten missen, al had ze toen nog stiekem hoop op een razendsnel herstel. "Als er een wonder gebeurt, dan sta ik er misschien. Maar ik ga er niet van uit", zei ze toen.

"Natuurlijk zou ik er heel graag bij zijn op het WK, maar ik hoop ook nog een paar jaar door te kunnen voetballen. En dit brengt gewoon veel risico mee."

In de top van het vrouwenvoetbal komen opvallend veel kruisbandblessures voor. Hoe dat komt, leggen we uit in deze video.

Sportexplainer: knikkende knieën in het vrouwenvoetbal

Met 94 treffers in 112 interlands is de spits van Arsenal topscorer aller tijden bij Oranje. Miedema debuteerde in 2013 bij voor het Nederlands elftal en had een groot aandeel in de Europese titel van 2017. Ze was ook actief op de WK's van 2015 en 2019, de Olympische Spelen in 2021 en het EK van 2022.

Oranje komt vandaag in Zeist bijeen voor een trainingskamp in aanloop naar het WK. Er staan oefenduels met Duitsland (7 april) en Polen (11 april) op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl