NOS Voetbal

Startschot WK-campagne klinkt voor Oranje, dat vervangster voor Miedema zoekt

Neemt Beerensteyn plek van Miedema over? 'Geen idee hoe de trainer het ziet'

Over 157 dagen begint in Australië en Nieuw-Zeeland het WK voetbal voor vrouwen. Dat lijkt nog ver weg, maar voor het Nederlands elftal is de voorbereiding op dat toernooi eigenlijk al begonnen.

Tijdens de eerste training van 2023 klonk maandagmiddag het figuurlijke startschot voor de campagne richting het WK. "Het lijkt lang ver weg, maar ineens komt het dichterbij", constateert Jackie Groenen.

Twee keer tegen Oostenrijk

Oranje verzamelde bij hoge uitzondering niet in Zeist, maar in Amsterdam-Noord. Dat is immers lekker dicht bij vliegveld Schiphol, waarvandaan de ploeg aan het begin van de avond voor een trainingskamp naar Malta vertrok.

In de Zuid-Europese dwergstaat wachten naast uitstekende omstandigheden - Groenen: "Het lekkere weer, daar heb ik veel zin in" - ook twee oefenwedstrijden tegen Oostenrijk.

Jackie Groenen (links) duelleert met Daniëlle van de Donk

Misschien dat bondscoach Andries Jonker deze week al een antwoord vindt op de vraag wie superspits Vivianne Miedema kan vervangen. De topscorer van het Nederlands elftal heeft een kruisband gescheurd en moet het WK zeer waarschijnlijk missen.

Lineth Beerensteyn is een van de kandidaten om de plek van Miedema over te nemen. Voor de aanvalster van Juventus brengt dat geen extra druk met zich mee. "Ik ga elk trainingskamp hetzelfde in. Ik wil voor mezelf gewoon presteren, zoals ik altijd doe."

Welk type wil Jonker?

Jonker kan niet alleen voor Beerensteyn kiezen, maar heeft in Malta ook doelpuntenmachine Fenna Kalma, die dit seizoen al 26 keer scoorde voor FC Twente, en Ajax-aanvalsters Romée Leuchter en Tiny Hoekstra tot zijn beschikking.

"Ik heb geen idee welk type speelster hij graag op die plek ziet", vertelt Beerensteyn, die zowel bij haar club als in Oranje doorgaans vanaf de zijkant opereert. "Ik heb meerdere malen bewezen dat ik zowel op de flanken als in de spits kan spelen en ik heb zelf geen voorkeur. De keuze ligt bij de trainer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl