NOS Voetbal

Miedema na kruisbandblessure: 'Alleen met een wonder op WK, maar daar ga ik niet van uit'

Miedema na kruisbandblessure: 'Alleen na een wonder op WK, maar daar ga ik niet van uit'

Twee grootheden op krukken. Zo stonden Vivianne Miedema en haar partner Beth Mead op de rode loper in Salford, waar vanavond de prestigieuze Sports Personality of the Year wordt uitgereikt.

Mead geldt als favoriete voor de belangrijkste Britse sportprijs van het jaar. Zij was immers uitblinker van de Engelse voetbalsters, die afgelopen zomer in eigen land Europees kampioen werden. Maar eind november scheurde Mead een kruisband in haar knie in het competitieduel van Arsenal met Manchester United.

En vorige week overkwam Miedema hetzelfde in het Champions League-duel van Arsenal met Olympique Lyonnais. Beide vedetten moeten vrezen voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland deze zomer.

Het Britse sportgala is dan ook een lichtpuntje in een donkere tijd. "Het is weleens beter geweest...", vertelde Miedema. "Maar dit kan iedereen overkomen en volgens mij gaat het vanavond vooral om Beth."

Over haar kansen op een miraculeus herstel voor het WK is ze realistisch. "Het gaat gewoon heel lang duren. Begin januari word ik geopereerd. En daarna zullen het kleine stapjes zijn en dan hoop ik aan het begin van het seizoen volgend jaar weer fit te zijn. Het WK is niet realistisch. Natuurlijk zou ik er heel graag bij zijn, maar ik hoop ook nog een paar jaar door te kunnen voetballen. En dit brengt gewoon veel risico mee. Als er een wonder gebeurt, dan sta ik er misschien. Maar ik ga er niet van uit."

Vorige maand luidde Miedema zelf nog de noodklok over het drukke speelschema voor de voetbalsters tegenwoordig. Ziet zij een verband met de knieblessure van Miedema en Mead? "Moeilijk te zeggen, maar het zegt genoeg dat van de toptwintig speelsters van de afgelopen jaren er nu vijf een kruisband hebben afgescheurd. Het lijkt nu elk moment op elk veld te kunnen gebeuren. En volgens mij moeten we rekening houden met nog veel meer zware blessures."

Vivianne Miedema geblesseerd op de grond

"De speelkalender moet aangepast worden. De FIFA en UEFA, maar ook alle bonden moeten samenkomen. Op dit moment is het alleen maar meer wedstrijden spelen, want dan komt er meer geld binnen. Het gaat om entertainment, maar niet om de gezondheid van de speelsters."

Wiegman: 'Overvolle programma helpt niet'

Sarina Wiegman stond wel fier rechtop op de rode loper. De succescoach leidde de Engelse vrouwen naar de Europese titel en is genomineerd als coach van het jaar bij het Britse gala.

Wiegman snapt wat Miedema zegt: "Als je uit een topland komt en je speelt alle toernooien, dan heb je vijf zomers achter elkaar een groot toernooi. En dat zonder dat de speelsters voldoende rust krijgen om te herstellen. Uiteindelijk moet je ook kijken naar de individuele speler en de belastbaarheid. Maar dat het overvolle programma niet meehelpt, is duidelijk."

Wiegman na blessure Miedema: 'Vol schema helpt niet mee, moet wat aan gebeuren'

Toch kan het vanavond een bijzondere avond worden in huize Mead-Miedema. Het winnen van de Sports Personality of the Year is namelijk niet niks. "Tot vorige week had ik geen idee", bekent Miedema.

"Maar volgens mij is het heel groot. Beth heeft natuurlijk een geweldig jaar gehad. Het zou heel gaaf zijn als ze het jaar hiermee positief kan afsluiten. Ik ga kijken met de knie omhoog en Beth ook. En dan hoop ik dat we een prijs mee naar huis kunnen nemen vanavond. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl