Journalist Evan Gershkovich voor de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland, 'ernstige zorgen' over zijn veiligheid

De Russische geheime dienst heeft een Amerikaanse journalist opgepakt op verdenking van spionage. Het gaat om Evan Gershkovich, een correspondent van The Wall Street Journal. De krant zegt zich ernstige zorgen te maken over zijn veiligheid.

Gershkovich is aangehouden in Jekaterinenburg, meldt staatspersbureau TASS. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft de FSB "de illegale activiteiten van de correspondent" beëindigd. Hij wordt beschuldigd van spionage voor de Amerikaanse regering. Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat de journalist "op heterdaad is betrapt".

Op deze beelden is te zien hoe Gershkovich wordt afgevoerd:

Amerikaanse journalist opgepakt in Rusland

Een rechtbank in Moskou heeft geoordeeld dat de Amerikaan zeker nog twee maanden blijft vastzitten in voorarrest. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld en heeft volgens de autoriteiten het label 'topgeheim' gekregen.

Gershkovichs advocaat zegt dat zijn cliënt niet in de rechtbank mocht komen om de aanklacht in te zien. De journalist wordt waarschijnlijk naar een detentiefaciliteit in Moskou gebracht, zegt zijn advocaat.

Wall Street Journal-correspondent Evan Gershkovich op een foto uit 2021

De FSB stelt dat Gershkovich informatie verzamelde over de activiteiten van een Russische militair-industriële onderneming. Rusland stelt dat het gaat om staatsgeheimen. Daarvoor kan hij een celstraf van twintig jaar krijgen, schrijft de Britse krant The Guardian.

'Onmiddellijke vrijlating'

In een verklaring zegt The Wall Street Journal zich grote zorgen te maken over de veiligheid van Gershkovich. De krant "ontkent krachtig de beschuldigingen van de FSB" en vraagt om de onmiddellijke vrijlating van zijn "betrouwbare en toegewijde correspondent". "We staan achter Evan en zijn familie."

Gershkovich, geboren in 1991, doet sinds begin vorig jaar voor de Wall Street Journal verslag van nieuws uit Rusland, Oekraïne en andere delen van de voormalige Sovjet-Unie, maar is er al zes jaar correspondent voor andere media. Hij werkte eerder voor persbureau AFP, The Moscow Times en de New York Times.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl