Aleksej Moskaljov kreeg huisarrest en is nu veroordeeld tot twee jaar strafkamp

Twee jaar strafkamp voor Rus wiens dochter deze tekening maakte

Een Russische man is veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het 'in diskrediet brengen van het leger'. Zijn dochter maakte vorig jaar een tekening tegen de oorlog in Oekraïne, waarna de Russische autoriteiten een onderzoek tegen hem startten.

De zaak leidt tot grote verontwaardiging onder mensenrechtenactivisten. Ook lokale politici spreken zich uit. "Ouders vrezen voor hun kinderen", zegt Olga Podolskaja, die de vader en dochter het afgelopen jaar op de voet volgde. "Ouders vragen aan mij: wat moet ik doen als mijn kind naar school gaat? Moet ik bang zijn dat hij of zij iets verkeerds tekent of zegt?"

Volgens de Russische rechtbank is de vader, de 54-jarige Aleksej Moskaljov, gevlucht. Sinds begin deze maand was de alleenstaande man al gescheiden van z'n dochter, Masja. Zij was in een jeugdinstelling geplaatst en hij moest verplicht thuisblijven in zijn woonplaats Efremov.

Ik denk dat ze hiermee een voorbeeld willen stellen.

Olga Podolskaja, lokale Russische politicus

Vorig jaar april kreeg Masja op school de opdracht om een tekening te maken voor steun aan de militairen in Oekraïne. Onderstaande tekening was het resultaat. Op de Oekraïense vlag staat "glorie aan Oekraïne" en op de Russische vlag "nee tegen oorlog".

Masja's schoolhoofd belde de politie, die Moskaljov meenam voor verhoor toen hij haar dochters tekening verdedigde. Op zijn sociale media vond de politie vervolgens pro-Oekraïne berichten en karikaturen van de Russische president Vladimir Poetin. Voor die posts kreeg hij een boete van 32.000 roebel, iets minder dan 400 euro.

Daar leek het bij te blijven, maar onlangs startten de autoriteiten een nieuwe zaak tegen Moskaljov waarin hij werd verdacht van het in diskrediet brengen van het leger. Daarop staat sinds de invasie van Oekraïne een gevangenisstraf.

Volgens Moskaljovs advocaat, Vladimir Biliënko, is het gezin puur "om politieke redenen" doelwit van de autoriteiten.

De 13-jarige Masja

Moskaljov was voor de uitspraak van dinsdag al gevlucht en heeft het vonnis niet gehoord. Podolskaja: "Twee jaar celstraf omdat je je mening geeft op sociale media, dat is vreselijk. Ik denk dat ze hiermee een voorbeeld wilden stellen om anderen te ontmoedigen. Zo van: dit gebeurt ook met jullie als jullie een afwijkende mening hebben."

Advocaat Biliënko kon dinsdagochtend voor het eerst de instelling bezoeken waar Masja zit. Hij kreeg haar niet te zien, maar mocht wel twee nieuwe tekeningen meenemen. "En een brief voor haar vader met aan het eind een groot hart en de tekst: Papa, jij bent mijn held."

Nieuwsuur maakte een reportage over de rechtszaak en sprak met het meisje:

Russische vader veroordeeld vanwege tekening van zijn 12-jarige dochter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl